Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Švarcsystém je tikající sociální bomba. Řešení se nabízí, stát ale léta přešlapuje na místě

Kurýři obecně pracovní smlouvy často nedostanou. FOTO: Adobe Stock
Kurýři obecně pracovní smlouvy často nedostanou. FOTO: Adobe Stock

Kauza online supermarketu Rohlík a jeho využívání švarcsystému poukázala na mnohem širší problém na pracovním trhu. Tato nelegální forma zaměstnávání se totiž v Česku stala normou a někdy přímo nutností. Spolupráce s osobami samostatně výdělečně činnými jen formálně nahrazující klasický zaměstnanecký poměr je kvůli neplacení odvodů na pojistném pro zaměstnavatele výrazně levnější. Zároveň je přitom jednou z příčin nedostatku peněz ve státním rozpočtu. A za nějakou dobu se tento problém může vrátit ještě jednou.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Rohlík, Košík, Dodo, Wolt nebo Dáme jídlo patří mezi firmy, které na českém trhu nejvíce využívají práci kurýrů rozvážejících nákupy nebo hotová jídla. Řidiči mají loga těchto společností na autech, taškách nebo přímo na oblečení. Málokdo z kurýrů je přitom těmito firmami zaměstnán. Většinu z nich spojuje práce na živnostenský list, konkrétní pracovní podmínky a vztah s firmou mohou být různé.

„U Woltu je si člověk fakt svým pánem ze sta procent. Mohu se takzvaně zapínat a vypínat v tom systému, jak zrovna uznám za vhodné i v průběhu dne. Nikde neplánuju dopředu žádné směny nebo tak. Takže to fakt flexibilní je,“ řekl Deníku N jeden z brněnských kurýrů Woltu Sabir Agalarov. Dáme jídlo má podobný princip. Navíc je to podle oslovených kurýrů jedna z mála firem, kde se platí i v hotovosti, případně se honorář vyplácí i několikrát v měsíci po menších částkách.

Švarcsystém je nelegální způsob zaměstnávání, kdy je pracovník v závislém vztahu k zaměstnavateli, formálně ale pracuje na faktury za dodané služby. Obě strany tak šetří na odvodech, zaměstnanec ale přichází o právní ochranu. Vystavují se zároveň hrozbě pokuty ze strany inspektorátu práce. Při posuzování je zásadní, zda jde o závislou práci – tedy je jasná nadřízenost a podřízenost, pracovník vykonává práci jménem zaměstnavatele a podle jeho pokynů.

Kurýr tak nutně nemusí mít účet v bance, což může vyhovovat zvláště lidem s finančními potížemi. „Společnost Dáme jídlo pracuje s částí kurýrů napřímo a část outsourcuje prostřednictvím dodavatelských firem, které pro Dáme jídlo zajišťují nasmlouvanou kurýrní kapacitu. V případě, že má jednotlivý kurýr zájem o přímou spolupráci s Dáme jídlo, jedná se o smlouvy s jednotlivými kurýry jako podnikateli,“ říká výkonný ředitel rozvážkové firmy Filip Fingel. Podle něj kurýrům nejvíce vyhovuje flexibilita práce, a to je důvodem této formy smluvního vztahu.

Nákupy domů dlouho rozvážel i řetězec Tesco, který své řidiče zaměstnával. V roce 2019 ale obchod zrušil svou flotilu a

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

TOP

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější