Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Romové z Ukrajiny tři dny čekali na Slovensku. „Dobrovolníci je odmítali,“ popisuje organizátor pomoci

Romské rodiny na Slovensku přespávaly v kostele. Foto: Marek Gombar
Romské rodiny na Slovensku přespávaly v kostele. Foto: Marek Gombar

Zatímco etničtí Ukrajinci, kteří prchají ze země kvůli vojenskému konfliktu, se mohou spolehnout na pomoc a solidaritu místních obyvatel, ukrajinští Romové se setkávají s předsudky a diskriminací. Takové zkušenosti pro Deník N popsal dobrovolník z iniciativy Češi pomáhají Jaroslav Miko, který v posledních dnech koordinuje pomoc a převoz převážně romských uprchlíků do bezpečí.

Skupina zhruba 160 Romů podle něj na Slovensku čekala tři dny, než je někdo převeze do Česka. „Kvůli tomu, že jde o Romy, je dobrovolníci odmítali,“ popisuje Miko.

Slovensko podle něj v poskytování pomoci Romům selhává a místo něj nastupují neziskové organizace a Apoštolská církev. Ta Romy rozváží na různá místa, kde jim poskytuje dočasný azyl. Více než sto Romů z Ukrajiny, kteří se neměli do Česka jak dostat, církev dočasně ubytovala v kostele. „Tam v chladu a vlhku na kostelních lavicích přečkali několik dní. Spousta dětí se tam nachladila. Byla tam zima a netekla teplá voda. Ve skupině byla i řada těhotných žen, jedna z nich po cestě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Migrace a uprchlíci

Rasismus a xenofobie

Ruská válka na Ukrajině

Slovensko

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější