Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Putin si v Sýrii připravil půdu pro útok na Ukrajinu: vyzkoušel si zbraně, dezinformace, ale i reakce Západu

Bašár Asad s Vladimirem Putinem v Damašku v březnu 2020. Foto: Facebook úřadu prezidenta, SyrianPresidency
Bašár Asad s Vladimirem Putinem v Damašku v březnu 2020. Foto: Facebook úřadu prezidenta, SyrianPresidency

Současná Putinova taktika i chování ruských vojáků na Ukrajině jsou na půdě Evropy nejpozději od jugoslávských válek bezprecedentní. Mnohaleté zkušenosti s ruskou agresí a ruským vlivem ovšem mají například obyvatelé Sýrie, v jejíž občanské válce Rusko válečně operuje už sedm let. Putin si tam tak připravil půdu pro své ambice v Evropě – vyzkoušel si nejen zbraně, ale i dezinformační kampaně a to, jakým způsobem dokážou západní mocnosti na jeho dobyvatelské ambice a válečné zločiny reagovat.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Syřané ruskou vojenskou sílu zažívají na vlastní kůži posledních sedm let. Ruské jednotky útočí na opoziční opevnění, zprostředkovávají hromadné kapitulační dohody místních válčících sil, rozmisťují vojenskou policii na různých místech země. Svou intervencí a následným působením učinil Putinův režim z Asadovy Sýrie prakticky ruský protektorát ve Středozemním moři.

Pozorovatelé dění v Sýrii tvrdí, že bezostyšnost zásahů při ruské intervenci a jejich beztrestnost Vladimiru Putinovi dodaly odvahy. Upozorňují, že mu to poskytlo i obnovení ruských pozic na Blízkém východě, odkud může lépe celosvětově prosazovat ruskou moc. Operace v Sýrii ruskému diktátorovi a jeho záměrům napadnout Ukrajinu tak vydláždily cestu.

Vodárna Al-Aršání v Idlibu, kterou podle místních zasáhl ruský letecký útok. Foto: Omar Albam / SOPA Images/ Sipa USA / Reuters

„Není pochyb o tom, že ruská intervence na Ukrajině je akumulací série ruských vojenských intervencí v Gruzii v roce 2008, na Krymu v roce 2014 a v Sýrii v roce 2015,“ řekl agentuře AP syrský novinář a hlavní redaktor pro syrské záležitosti Ibrahím Hamídí působící v novinách Ashark Al-Awsat, které sídlí v Londýně.

Putin se podle něj „domnívá, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Blízký východ

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější