Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Fotoreportáž: Město pomyslného střetu dvou světů staví barikády, přijímá uprchlíky a chystá koktejly

Celá ukrajina od začátku války plní pytle pískem a buduje obranné valy. Foto: Iva Zímová
Celá ukrajina od začátku války plní pytle pískem a buduje obranné valy. Foto: Iva Zímová

Milionové Dnipro přežilo další noc v klidu. „Víme, že to přijde i sem. Připravujeme se,“ napsala dnes ráno naše spolupracovnice Iva Zímová z města na řece Dnipru, která pomyslně rozděluje Ukrajinu na levobřežní a pravobřežní. Na tu, kterou Rusko pokládá za „svou“, a tu, již vidí jako „nepřátelskou“.

Sjíždějí se sem lidé z Charkova i Mariupolu. Z měst, kde tahle noc nebyla krátká. Rusové se stahují k Mariupolu od západu poté, co obsadili Cherson, o něco rychleji. Podle separatistů a ruského velení je Mariupol prakticky obklíčen.

„Projeli jsme na poslední chvíli. Zvolili jsme Dnipro, protože tady je ještě bezpečno,“ říká fotoreportérka Iva Zímová, která je spolu s reportérem Českého rozhlasu asi nejvýchodněji dislokovaným českým novinářským „výsadkem“.

Ve městě žije skoro milion lidí. Dnes už vlastně víc – teď k nim přibývají další. Kromě velkých měst se do pohybu dávají i obyvatelé obcí z blízkosti frontové linie, kde proti sobě už nestojí ukrajinská armáda a separatisté podporovaní ruskými poradci, ale dvě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější