Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tváří v tvář fanatismu čeká Česko historická zkouška

Některé transparenty přirovnávaly ruského prezidenta Putina k Adolfu Hitlerovi. Foto: Tomáš Hrivňák
Některé transparenty přirovnávaly ruského prezidenta Putina k Adolfu Hitlerovi. Foto: Tomáš Hrivňák

Esej Jaroslava Fialy: Dějiny se daly do pohybu. Ruská agrese proti Ukrajině představuje násilný pokus přepsat uspořádání světa a potenciální hrozbu pro život na Zemi. Režimu ruského diktátora Vladimira Putina nejde o nic menšího než o obnovu impéria v obrysech bývalého Sovětského svazu se sférou vlivu ve středovýchodní Evropě, kam patří i Česko. Jde o koloniální agresi na evropském kontinentu a útok proti demokratickému světu, ve kterém Rusko začalo otevřeně hrozit nukleárními zbraněmi.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Bezprecedentní situace, ve které jsme se ocitli, snese srovnání s řadou zlomových krizí v historii – rokem 1939, začátkem studené války nebo berlínskou a karibskou krizí. V každé z nich se hrálo o uspořádání světa, o budoucnost a osudy milionů lidí. V každé panovala obrovská nejistota z toho, co bude.

Putin postupuje v tradici těch nejhorších diktátorů. Podobně jako Adolf Hitler a Benito Mussolini ve třicátých letech minulého století si chce vzít, co se mu zlíbí, bez ohledu na vraždění. Při barbarském útoku na Ukrajinu Putin upřel této zemi právo na existenci a pohrozil světu, že je odhodlán použít jaderné zbraně, jestli se mu někdo postaví do cesty.

Pohled na ruskou propagandu ukazuje, že kremelský režim žije v jiné realitě. V ruské provládní televizi můžeme slyšet výroky o nastolení „nového světového řádu“, nebo dokonce vymazání USA a Evropy z mapy světa, jestli někdo bude Rusku klást odpor. Šílené fráze jako vystřižené z apokalyptické sci-fi.

V době vzniku tohoto textu Putin

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Komentáře, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější