Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Putin se zbláznil, snad mu zabrání, aby tu byla druhá Hirošima.“ Kyjev ví, že to nejhorší má před sebou

Kyjev a celý region se připravují na hlavní ruský útok. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Kyjev a celý region se připravují na hlavní ruský útok. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Kyjev je jedním z hlavních terčů ruské invaze. Ta má mimo jiné zřejmě za cíl dosadit loutkovou vládu na místo zvolených představitelů Ukrajiny. V Kyjevě a okolí se vedou tvrdé střety už od prvního dne války, obyvatelům metropole je ale jasné, že Putin přitvrdí. Reportéři Deníku N sledovali situaci v Kyjevě a navštívili nemocnici, která ošetřuje raněné ukrajinské vojáky a domobrance.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Tarasovi je šestadvacet. Nechybělo moc a víc by mu už nikdy nebylo. Leží na nemocniční posteli. Jeho žena Ira je u něj.

„Stalo se mi to hned první den války. Večer jsme se dostali do přestřelky, zasáhla mě kulka ze samopalu,“ říká mladík.

Teď je v nemocnici ve městě Brovary, které z východu těsně sousedí s Kyjevem. Na jeho okraji je armádní základna, která se stala terčem ruského náletu také hned v pátek.

„Už první den jsme tu měli osmnáct raněných,“ říká ředitel nemocnice Valentin Vitaljovič Bagňuk. Většina z nich podle něj utrpěla velmi těžká zranění, byli to vojáci na základně, kterou zasáhly rakety.

Taras s manželkou Irou. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

V následujících dnech se v této části okolí Kyjeva bojovalo hlavně na zemi. Nešlo o frontální útok, ale o izolované přestřelky mezi malými oddíly ruských vojáků a místních obránců. Pacientů je od té doby méně než první den po útoku raket a jde hlavně o průstřely.

„Celkem jsme tu měli čtyřicet zraněných, třináct z nich zemřelo,“ vypočítává ředitel.

„Já se teď nestarám, co se děje tam, ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Ruská válka na Ukrajině

TOP

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější