Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Děti jsou ve víru informační války, influenceři často také. „Tohle není kauza s krémem, ale válka,“ varuje Kovy

Ilustrační foto: Adobe Stock
Ilustrační foto: Adobe Stock

Děti a mladí lidé nežijí v informačním vzduchoprázdnu. I sociální sítě TikTok a Instagram jsou zaplavené informacemi o ruském útoku na Ukrajinu a různými názory influencerů se statisíci sledujících. A najdou se i tací, kteří svůj vliv, byť třeba i nevědomky, využívají k ospravedlnění ruské invaze. Některým navíc pravděpodobně ani nedochází, jak velkou zodpovědnost vlastně mají. „Tohle ale není nějaká kauza s krémem. Tohle je válka,“ říká k tomu youtuber Kovy.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Rusko se musí bránit, protože nemá žádné vojenské základny,“ tvrdí například český účet s názvem Nasta.the.russ. Tato dívka, jejíž pravou identitu nelze nijak ověřit a která se označuje za Rusku z Donbasu, má na TikToku téměř 483 tisíc sledujících, dalších 86 tisíc lidí její příspěvky odebírá na Instagramu.

Za tento postoj ji její sledující ostře kritizovali, na Instagramu obratem přišla o několik tisíc fanoušků. Následně svůj profil upravila na neveřejný. Na dotazy, které jí Deník N poslal prostřednictvím e-mailu, nereagovala.

Její příspěvek ospravedlňující ruskou invazi nasdílela i další influencerka Anastázie Chomičová, která se například zúčastnila televizní show Like House a na sítích vystupuje pod pseudonymem Satnady. Ta má na TikToku přes 182 tisíc fanoušků a dalších 170 tisíc sleduje její instagramový účet – ten je ale nyní nedostupný.

Obě influencerky se svou interpretaci časem snažily dovysvětlit. Satnady tvrdila, že tímto způsobem podporuje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Sociální sítě

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější