Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rusko ve sportovní izolaci. Svazy reagují nekompromisně i váhavě, Putin přišel o černý pás a tenista navlékl uniformu

Ruský hokejový tým loni v prosinci navlékl historické dresy Sovětského svazu, čímž podpořil názor Vladimira Putina, že SSSR je historickým označením pro Rusko. Na nadcházejícím šampionátu si ale Rusové ani Bělorusové nezahrají ani ve vlastních dresech. Foto: Reuters, Alexander Fedorov
Ruský hokejový tým loni v prosinci navlékl historické dresy Sovětského svazu, čímž podpořil názor Vladimira Putina, že SSSR je historickým označením pro Rusko. Na nadcházejícím šampionátu si ale Rusové ani Bělorusové nezahrají ani ve vlastních dresech. Foto: Reuters, Alexander Fedorov

Čtvrteční vpád ruské armády na svrchované území Ukrajiny šokoval i sportovní svět. V průběhu následujících dnů začali na válku reagovat jednotliví sportovci, kluby, reprezentace, ale i celé sportovní asociace a národní svazy. Shrnujeme, jak vojenské a politické dění ovlivnilo četná sportovní odvětví.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Od skončení olympijských her v Číně do zahájení války neuplynul ani týden, navazující paralympijské navíc v Pekingu teprve v pátek začnou. Během olympiády se periodicky objevovaly pochybnosti, zda je možné sportovní zápolení směšovat se stavem lidských práv v Číně a zda se vůbec dá politika od sportu oddělit. Válka na Ukrajině přinesla jasné důkazy jako odpověď.

Právě s ohledem na nadcházející paralympijské hry zkritizoval Rusko Mezinárodní olympijský výbor (MOV), jelikož vpádem na Ukrajinu došlo i k porušení olympijské mírové myšlenky. MOV proto vyzval k vyloučení všech ruských a běloruských sportovců ze soutěží. Pokud to není možné, účastnit se jich mají pouze pod neutrální vlajkou, bez vystavování národních symbolů, barev a hraní hymny. Pouze jako neutrální se mohou zúčastnit i zmíněné paralympiády.

Včera večer přišla razantní reakce i ze strany dvou sportů, které jsou v Česku nejpopulárnější – světové asociace fotbalu i hokeje zaujaly proti Rusku bezprecedentní postoj. FIFA a UEFA vyloučily ze soutěží ruské fotbalové kluby i reprezentace, hokejová IIHF vyřadila ruské hokejisty z mistrovství světa.

Pondělnímu oznámení hokejové federace předcházelo rozhodnutí Finska, pořadatelské země letošního světového šampionátu, ruské a běloruské hokejisty na turnaj nevpustit. Krok IIHF tedy už jen formálně stvrdil neúčast zemí, které nyní představují vojenské agresory.

Kritika váhavých reakcí

Cesta k razantním reakcím ale nebyla přímá a především v 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Hokej

Olympijské hry

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Tenis

Sport, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější