Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Vrátíme se hned, jak válka skončí.“ Reportáž z vlaku, který přivezl do Česka ukrajinské ženy a děti

Jak budou boje postupovat, bude uprchlíků přibývat. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Jak budou boje postupovat, bude uprchlíků přibývat. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

V noci z neděle na pondělí dorazil do Česka první vlak z ukrajinského Čopu. Vezl skoro 400 žen, dětí a starých lidí, kteří utíkají před válkou. Většina z nich má v tuzemsku příbuzné nebo známé, kteří na ně čekali. A většina jich je z Kyjeva, odkud tito lidé utekli hned první den invaze ruské armády na Ukrajinu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ve středu oslavil Tatjanin manžel čtyřicáté narozeniny. Ve čtvrtek začala válka.

Děti v noci vzbudily výbuchy z nedalekého kyjevského letiště, které začala ruská armáda bombardovat. Rodina se chvatně sbalila, manžel se ještě rychle osprchoval, pro všechny případy, protože, jak řekl, nevíme, kde skončíme. A vyrazili směrem na západ. První noc strávili u známých v Žytomyru a pak jeli dál k hranicím. Všechny silnice ale byly ucpané, dvakrát se vraceli, protože se přes hranice nedostali.

„Manžel nás sem na nádraží odvezl a zůstává, aby mohl bojovat,“ vypráví mi tiše asi čtyřicetiletá modrooká blondýna Tatjana v neděli v poledne, když stojíme na peronu nádraží v ukrajinském Čopu, na hranicích se Slovenskem. Je vidět, že má strach, děti

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Migrace a uprchlíci

Reportáž

Ruská válka na Ukrajině

Ukrajina

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější