Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Do Česka přijdou tisíce uprchlíků z Ukrajiny. Stát se snaží uřídit svépomocný chaos

Ve válečném zmatku, při evakuacích a útěku před palbou se dítě může snadno ztratit. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ve válečném zmatku, při evakuacích a útěku před palbou se dítě může snadno ztratit. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Lidí prchajících z Ukrajiny před válkou přibývá, podle odhadů odborníků jich do Česka může přijít i dvě stě tisíc. Řada z nich zamíří ke svým rodinám nebo známým, kteří zde už žijí, někteří se ale ocitnou bez záchytného bodu. Nyní je pomoc spíše živelná, vláda i neziskové organizace se snaží do nabídek vnést řád.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Česko vydalo od začátku válečného konfliktu na Ukrajině podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) přes dva tisíce humanitárních víz. Počet lidí, kteří do Česka dorazili, je však vyšší a vláda očekává, že bude nadále růst.

„Nebudou to tisíce lidí, budou to spíše desetitisíce a my s tím musíme počítat. Jsme na to připraveni. Je zde nejen ze strany státu, ale i ze strany společnosti obrovská ochota pomoci,“ řekl předseda vlády Petr Fiala (ODS).

V první vlně se o naprostou většinu příchozích starají

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Migrace a uprchlíci

Ruská válka na Ukrajině

Ukrajina

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější