Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Valné shromáždění OSN. Jak může jindy bezzubý „debatní klub“ zasáhnout do ruské agrese

Zasedání Valného shromáždění OSN, Ilustrační foto. Foto: Loey Felipe, UN Photo, OSN
Zasedání Valného shromáždění OSN, Ilustrační foto. Foto: Loey Felipe, UN Photo, OSN

Není v mezinárodním systému větší síly než Rada bezpečnosti (RB) OSN. Rozhoduje i o vojenských intervencích proti členským zemím. Má větší moc než Valné shromáždění (VS) – jeho vůli může přebít. Existuje ale opatření pro čas krize. Jako je ta dnešní. A jindy spíš debatní klub všech členských zemí světa najednou přebírá značnou moc. Možná až příliš značnou.

Není pravda, že Rada bezpečnosti OSN je nefunkční. Nejmocnější světový orgán se zabývá problémy celé planety, řeší například i konflikty v Africe, jeho role je nezastupitelná a ve většině případů funguje dobře. Jsou ale momenty, kdy jsou ohroženy zájmy jeho pěti stálých členů, které mají právo veta. Takových okamžiků je v celoroční agendě RB OSN jen zlomek. Ale když mocnosti vetem pohrozí nebo ho použijí, podnět zablokují nebo zamítnou.

Jako v případě pátečního návrhu rezoluce odsuzující ruskou agresi proti Ukrajině.

V této věci Rusko rezoluci namířenou proti němu (i jakékoliv další) vlastním vetem zablokuje samo a nepotřebuje k tomu ani svého spojence Čínu, která se tak může jako v pátek zdržet hlasování a nevystavovat se do pozice toho, kdo brání snaze válku zastavit.

V běžném „provozu“ v takovém případě nelze s RB hnout. Existuje ale pojistka pro zcela kritické, mimořádné situace. Použít se ji podaří jen zcela výjimečně. Včera

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější