Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Co sleduje ruský diktátor jadernou kartou na stole a jak ji lze zahrát? Odpal není jediná možnost

Cvičný odpal střely Iskander-M. Tyto rakety, které Rusko už na Ukrajinu poslalo, mohou nést i taktické jaderné hlavice. Foto: Ministerstvo obrany Ruské federace
Cvičný odpal střely Iskander-M. Tyto rakety, které Rusko už na Ukrajinu poslalo, mohou nést i taktické jaderné hlavice. Foto: Ministerstvo obrany Ruské federace

Co znamená uvedení ruských sil jaderného odstrašení do „stavu vysoké pohotovosti“? Z pohledu boje o Ukrajinu jednoznačně to, že Kreml chce, aby se ho ostatní báli. O odhodlání takovou zbraň skutečně nasadit to vypovídá podstatně méně.

Jako by mu válečná agrese proti Ukrajině nestačila, ruský prezident a faktický diktátor Vladimir Putin včera oznámil, že uvedl do stavu vysoké bojové pohotovosti síly jaderného odstrašení.

Důvodem podle něj jsou růst napětí se Západem, údajně agresivní rétorika členů NATO a postup západních zemí uvalujících na Rusko sankce. Krátce řečeno to, že Západ nenechal Ukrajinu Rusku napospas a přes váhavou úvodní reakci jí pomáhá.

Co přesně se skrývá za zlověstnými slovy o „speciálním režimu vojenské připravenosti“, to vědí jen ruští generálové z rozkazů. Ale „speciální vojenskou operací“, jak už ví celý svět kromě Rusů odkázaných na státní média, Putin myslel plošnou agresi proti Ukrajině.

Jisté je nyní jen to, že Putin prostě vyložil jadernou kartu na stůl: Dívejte se dobře, tady je. A můžu ji zahrát.

Skutečně může?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

TOP

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější