Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Částečný součet: s čím si bude muset ve vesmíru poradit Západ bez Ruska. A ve kterém ročním období vymřeli dinosauři

Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N
Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N

Co se do mých jiných článků v Deníku N nevejde, to najdete každý týden tady. Dnešní Částečný součet se nevyhne válce, protože to nejde. Ale je také o strakách, které si dovedou pomoci shodit sledovací přívěsky, o dvoucentimetrové bakterii, o novém typu gravimetrů a celkem vzato o naději, že lidé dovedou dobré a velké věci.

Zatímco píšu tyhle řádky, nařizuje Vladimir Putin ruským jaderným zbraním plnou bojovou pohotovost, protože – podle jeho slov – vedoucí činitelé zemí NATO dovolují agresivní prohlášení proti Rusku. (Překládám doslova z ruštiny. Inu, jsou na světě země, kde vlády dovolují svým občanům říkat, co si myslí. Chápu, že to ruský prezident pokládá za nedostatek, ale prostě to tak je.) Nesmírně chytré technologie, vymyšlené tak, aby zabily co nejvíc lidí a způsobily co největší škodu, teď čekají na stisk knoflíku.

Nevěřím, že ho někdo zmáčkne. Putinovy výhrůžky ve mně vyvolávají nechuť a zlost, ale ne strach, a už vůbec ne překvapení. K tomu, co se z něj vyklubalo, směřuje už léta, jen tomu většina z nás jaksi nechtěla věřit. Na tom prozatím nesejde, důležitější je budoucnost: nebát se, pomáhat těm, kdo na tom jsou zle, nenechat si ukrást zdravé vidění světa. Pojďme se podívat na vědecká témata tohoto týdne, i když válce – té, která už probíhá – a jejím důsledkům se ani v nich nevyhneme.

Stručně o věcech, o nichž stačí stručně

  • Nebudu předstírat, že rozumím boji v ulicích, součástí mého vojenského výcviku to nebylo. Ale tyhle rady vypadají rozumně, jsou stručné a zapamatovatelné. Člověk nikdy neví.
  • Vědci připnuli strakám sledovací čidla. Straky si je navzájem sundaly.
  • Artemis 1 kolem Měsíce poletí nejdřív v květnu, možná později. Velká generálka amerického měsíčního programu se opět odkládá.
  • Opravdu proběhne umírajícímu před očima celý jeho život? Jedna lékařská studie naznačuje, že záznam EEG takovou domněnku podporuje. (Atraktivní, ale zatím nedůvěryhodné.)
  • Proměřování gravitačních anomálií slouží praktickým účelům – v geologickém průzkumu, na stavbách, při hledání podzemní vody – už dlouho, je ale drahé a ne dost citlivé. Nový typ čidla nabízí přesnost v desítkách centimetrů.
  • Purpurová (podle fotografie spíš hnědá) geneticky modifikovaná rajčata získala v USA povolení k prodeji. Jsou obohacená o barviva, jejichž geny pocházejí z hledíku a huseníčku rolního (což je mimochodem modelový organismus používaný v genetice rostlin). Rajčata jsou možná zdravější, ale hlavně vydrží v obchodě déle a nezkazí se. Ano, je to velice komerční motivace, ale víte, kolik rajčat se na světě denně vyhodí? Omezit plýtvání potravinami je dobrá věc.
  • K raketě, která za několik dnů narazí do Měsíce (psal jsem tady o ní už dvakrát), se nehlásí ani Čína, ani Space X, ani nikdo jiný. Ukazuje se, že jednoznačně identifikovat původ takového objektu je opravdu těžké.
  • Einsteinova teorie gravitace (neboli obecná teorie relativity) nemusí být posledním slovem na dané téma. Fyzikové mají dnes k dispozici úplně jiná data z vesmírných pozorování. Zejména záhada temné hmoty volá po objasnění a jedním z nich by mohlo být přehodnocení celého pojetí gravitace.
  • Největší bakterie světa měří dva centimetry. (!!!) Žije v mangrovech v Karibiku a ví se o ní teprve pět let.
  • Mapa dopravní dostupnosti z roku 1881. Barevná pásma ukazují, kam se dostanete z Londýna za deset dní, za dvacet…
  • Příbuzenské křížení u horských goril – kterým nic jiného nezbývá, protože je jich tak málo – vede k deformaci jejich obličejů.
  • Nízko nad obzorem, zato velmi jasně je v těchto týdnech před úsvitem vidět rudá hvězda Antares. (Hledejte ji přímo na jihu a jděte někam, kde nepřekáží zástavba a kopce, je opravdu hodně nízko. Bude zhruba stejně vysoko jako Venuše, kterou jistě nepřehlédnete na východě – tvoří tou dobou bezmála „dvojhvězdu“ s Marsem.) Její název pochází z řeckého anti Ares, tedy protivník Marsův. Ares/Mars je, jak známo, bůh války, tedy zjevení jeho protivníka… Vyvoďte z toho, cokoli chcete, pohled je to každopádně pěkný a vzácný.

Stručně o věcech, které by si zasloužily víc

V Afghánistánu bylo zavražděno osm zdravotníků provádějících v terénu očkování

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Částečný součet

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější