Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tak blízko a přitom tak daleko! TBH se nepoučilo od zahraničních vzorů a dělá začátečnické chyby

Většina chlapců ve třídě žije holkami a florbalem. Foto: ČT
Většina chlapců ve třídě žije holkami a florbalem. Foto: ČT

TBH je webseriál České televize oceněný na loňském festivalu Serial Killer!, jehož deset rychlých epizod dává dohromady nějaké dvě hodiny. Sledujeme život na škole, kde vzal jednoho dne šikanovaný kluk do třídy falešnou zbraň, aby spolužáky vystrašil. V rozpoutané panice se jeden mladík vážně zranil, ale možná ještě déle se budou hojit šrámy celého kolektivu. Ze strany televize jde o snahu zavděčit se středoškolskému publiku, které o lineárním vysílání slyšelo přinejlepším během hodin dějepisu. Výsledek budí debaty, střídá se nadšení i odmítnutí. Jde o upřímné otevírání témat, o nichž se nemluví, nebo seriál za vzletnou vábničku důležitosti skrývá kupu cringe?

Poněkud neuspokojivou odpovědí je, že od obojího trochu. Je pravda, že tvůrkyně seriálu Lucia Kajánková přišla s něčím, co u nás zatím nebylo, což má samo o sobě svou hodnotu. V TBH si vytyčila řadu obtížných úkolů, při jejichž zobrazování se pouštěla na tenký led, a vyšla z toho se ctí. Zároveň se ale nepoučila z kritiky, jíž byly vystavovány velmi podobné pořady v zahraničí, a dopustila se takřka totožných chyb.

Ústředním tématem je šok

Nejhůře je na tom bohužel hned první epizoda, jež je v důsledku závažnosti sledované události nejvíce postižena obludnou disonancí. Středoškolské děti (ztvárněné v některých případech viditelně staršími herci, což nepomáhá) se schovávají v knihovně, když věří, že v budově je aktivní střelec. Po chvíli začnou vést melodramatické malicherné dialogy, zatímco jedna z dívek chodí po místnosti, hlasitě pokřikuje a gestikuluje rukama. Scénář a režie této scény evokují absurdní divadlo. Nezbývá než se ptát, jestli

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Seriály

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější