Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Po Putinově útoku na Ukrajinu už nezbývají žádné jistoty

Nadějný pohled na budoucnost dominoval západnímu světu v několika desetiletích po pádu Berlínské zdi. Foto: ČTK
Nadějný pohled na budoucnost dominoval západnímu světu v několika desetiletích po pádu Berlínské zdi. Foto: ČTK

Komentář Yaschy Mounka: Moje generace kdysi věřila v mírovou a tolerantní budoucnost. Útok Ruska na Ukrajinu tuto iluzi jednou provždy pohřbil.

Narodil jsem se v roce 1982. Berlínská zeď padla, když mi bylo sedm. Internet se se svým příslibem propojení celého světa stal součástí každodenního života, když jsem byl teenager. Až do mých dvaceti let se demokracie stále šířila po celém světě.

V mé generaci nebyla naděje na lepší budoucnost výhradní doménou zavilých optimistů. Navzdory vážným dílčím nezdarům od občanské války v bývalé Jugoslávii až po teroristické útoky, které otřásly Amerikou 11. září, se podle všeho potvrzoval předpoklad, že svět je stále mírumilovnější a tolerantnější.

Yascha Mounk je americký politolog a autor mezinárodního bestselleru Lid versus demokracie: Proč je naše svoboda v ohrožení a jak ji zachránit. Vyučuje na Johns Hopkins University a pravidelně přispívá také do magazínu Atlantic i dalších světových médií.

Počet válek opravdu klesal. Nejagresivnější formy nacionalismu skutečně slábly. Podíl lidské populace, která se těšila svobodě slova a mohla vyjádřit své priority u volebních uren, skutečně rekordně vzrostl. Na několik vzácných let se zdálo, že kosmopolitní optimismus, který vyměnil narcismus drobných rozdílů za přijetí společného lidství, je převládajícím étosem nejmocnějších zemí světa.

Díky tomu bylo snadné ignorovat

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Česko, Komentáře, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější