Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pokračujeme v práci, vyhlásil šéfredaktor zakázané stanice Echo Moskvy. Troufli si nazývat válku válkou

Rozhlasová stanice Echo Moskvy byla sice ruskými úřady zablokována, na YouTube jsou ale slyšet dál. Zdroj: Echo Moskvy
Rozhlasová stanice Echo Moskvy byla sice ruskými úřady zablokována, na YouTube jsou ale slyšet dál. Zdroj: Echo Moskvy

Snažili se, zvali si do vysílání i ty, kteří hájili válku na Ukrajině a o prezidentu Vladimiru Putinovi pěli oslavné ódy. Nestačilo to. Teď bojují o přežití. Rádio i lidé.

Rada ředitelů rozhlasové stanice Echo Moskvy rozhodla zlikvidovat jeden z nejúspěšnějších novinářských projektů na postsovětském prostranství – Echo Moskvy. Potvrdil to i do dnešního dne šéfredaktor a duchovní otec stanice Alexej Venědiktov.

A ihned oznámil, že neskládá zbraně.

„Pracujeme dál“, objevilo se na chvíli na webu Echa, když se ještě zobrazoval. Pak zmizel. Zvuk i obraz studia, ve kterém vždy seděli novináři se sluchátky na uších a vysílali do éteru zprávy i názory reprezentující nejen kritiky prezidenta Putina, ale i jeho obhájce, skalní i vláčné, umírněné i vyhraněné.

Po několika hodinách se web Echa zobrazuje. Bez zvuku. Za chvíli zvuk zase jde a rádio vysílá bez hysterie a alarmujících výzev dál, jako by se nechumelilo. Jen z rozhovorů s respondenty je znát, že v redakci vládne mírné napětí. Vždyť jde o život. Echu i těm, kteří o jeho přežití teď bojují.

Přesto je například dnes odpoledne odvysílané online interview se sociologem Stanislavem Bělkovským dokonalým příkladem novinářského mistrovství tance na minovém poli.

„Buďte opatrný… Víte, že po nás teď jde Roskomnadzor (ruský státní cenzurní orgán, pozn. red.),“ upozorní na počátku rozhovoru moderátor Bělkovského.

„Chápu chápu, žádná válka, ale humanitární mise. Budu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Média

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější