Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ženy s dětmi jedou do bezpečí, otcové potlačují slzy na nástupišti. Lvovské nádraží připomíná oživlý Wintonův památník

Vlak ze Lvova do Polska je jedna z možností, jak se dostat z Ukrajiny. Čekají na ni tisíce lidí. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Vlak ze Lvova do Polska je jedna z možností, jak se dostat z Ukrajiny. Čekají na ni tisíce lidí. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ukrajinci se snaží z válkou zasažených oblastí dostat všemi způsoby. Přeplněné jsou vlaky především z Kyjeva do Lvova, který se rychle stává hlavním centrem uprchlické vlny dál na západ. Na nádraží nocují stovky lidí, kteří čekají na možnost dostat se do vlaku mířícího do Polska. Začíná se organizovat dobrovolnická pomoc, na místě pomáhají hlavně studenti místní univerzity.

Žeňa studuje na lvovské univerzitě kulturologii, Andrej historii. Ještě před týdnem se neznali, teď tráví každý den společně několik hodin.

S desítkami dalších dobrovolníků pomáhají uprchlíkům, kteří do Lvova dorazí vlakem z Kyjeva nebo z dalších míst, kde dopadají ruské rakety a postupují ruské jednotky.

„Pomáháme lidem, kteří přijíždějí z různých částí země a nemají kde spát, nabízíme jim ubytování a také jídlo, teplé oblečení a léky,“ říká Žeňa.

Studentka Žeňa nabízí uprchlíkům pomoc. Dobrovolně na lvovském nádraží pomáhají desítky lidí, hlavně studentů. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Západoukrajinský Lvov se rychle stává hlavním přestupním bodem uprchlíků před válkou. Největší nápor zažívá právě železniční stanice. Secesní nádraží za normálních okolností připomíná to pražské – stejného zastřešení nástupišť dvěma obřími oblouky s ocelovou konstrukcí si návštěvník z České republiky nemůže nevšimnout.

Teď se ale nádraží stalo centrem dění, které snad Česko nikdy nezažije. Míří sem vlaky plné lidí, kteří

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Ruská válka na Ukrajině

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější