Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Muž, který vypnul Aeronet a další: „Jejich dezinformace ohrožovaly národní bezpečnost. Ať se klidně soudí“

Ilustrační foto: Adobe Stock
Ilustrační foto: Adobe Stock

České internetové sdružení CZ.NIC zablokovalo osm dezinformačních webů. Seznam webů rozšiřujících lži a manipulace ve prospěch ruského Kremlu a jeho invaze na Ukrajinu sestavilo sdružení spolu s bezpečnostními složkami státu a může se rozšířit. V rozhovoru pro Deník N to říká výkonný ředitel sdružení CZ.NIC Ondřej Filip.

Jak došlo k rozhodnutí vypnout osm dezinformačních webů?

Analyzovali jsme situaci a jsme ve spojení s bezpečnostními složkami státu. Přemýšleli jsme, co můžeme udělat ve chvíli, kdy se nám tady šíří dezinformace. A položili jsme si otázku, jestli je správné, aby se tady šířily takové neuvěřitelné informace v době takového konfliktu, a jestli je nevypnout.

Dospěli jsme k názoru, že je správné je vypnout. Navíc nás vyzvala vláda, ke které se naše úvahy dostaly. A my tu výzvu splnili.

Jak ta vládní výzva zněla? Co přesně myslíte?

Vláda nevyzvala konkrétně naše sdružení. Vláda veřejně vyzvala k boji proti dezinformacím.

Zablokované byly stránky Aeronet.cz, Protiproud.cz ‚ Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz.

Na základě toho jste se vy sami rozhodli pro zablokování?

Přesně tak.

Máte to rozhodnutí nějak právně podložené? Protože je možné, že provozovatelé těch dezinformačních webů se obrátí na soud, který jim může vyhovět.

Pokud přijde

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější