Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Každým kubíkem plynu financujeme válku. Odstřihněme Rusy od SWIFT, i když nás to zabolí, vyzývá Niedermayer

Nemůžeme čekat na ještě horší situaci, abychom proti Rusku použili ty nejsilnější sankce. Z hlediska EU už byly včechny červené linie překročeny, říká europoslanec Luděk Niedermayer. ZDROJ: niedermayer.cz
Nemůžeme čekat na ještě horší situaci, abychom proti Rusku použili ty nejsilnější sankce. Z hlediska EU už byly včechny červené linie překročeny, říká europoslanec Luděk Niedermayer. ZDROJ: niedermayer.cz

„Není možné volat po tvrdém potrestání Ruska a zároveň doufat, že si zachováme rádoby levné dodávky ruského plynu. Musíme si vybrat,” říká europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09, EPP) v rozhovoru pro Deník N. Jako ekonom a bývalý viceguvernér České národní banky vysvětluje možné dopady už uvalených sankcí vůči Rusku, které jsou podle něj nedostatečné.

V rozhovoru se mimo jiné dočtete:

  • Proč západní sankce Rusko nejspíš neodradí od dalších bojů na Ukrajině.
  • Jaký je jejich skutečný cíl.
  • Kde jsou v omezeních vůči Rusku mezery.
  • Proč je vyloučení Ruska z mezinárodního platebního systému SWIFT důležité především symbolicky.

Americký prezident Joe Biden včera vyhlásil nové protiruské sankce za útok na Ukrajinu. V pátek nad ránem nová omezení vůči Rusku zveřejnila také Evropská unie. Jak toto nové kolo sankcí hodnotíte?

Dobrou zprávou je, že se Evropská unie, Spojené státy nebo Velká Británie dokážou na společném postupu směrem k chování Ruska dohodnout. Ne vždy to bývá zvykem, takže jde o obrovský úspěch.

Už menší úspěch ale představuje malá razance přijatých opatření. Možná to vyplývá z logiky fungování západních demokracií. Než se na něčem dokážeme shodnout, už jsme za Ruskem pozadu. Kroky, které jsme přijali teď, by byly fajn před dvěma třemi dny. Dnes nevypadají dobře a v dalších dnech nad nimi možná zavládne zklamání. Teď jsme v situaci, kdy v sankcích postupujeme správným směrem, ale měli jsme udělat víc.

Mohl byste konkrétně zhodnotit některé z nových sankcí? Evropská unie i Spojené státy například mluví o zmrazení aktiv vybraných ruských bank na Západě. Jak moc to může ruský režim zabolet?

Já bych zdůraznil, že žádné finanční, politické nebo diplomatické sankce nezastaví to, co se teď děje na Ukrajině. Sankcemi bojujeme o to, abychom

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější