Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Darovaná česká munice pro Ukrajinu uvázla. Dohoda byla, že si ji odvezou sami, říká Černochová

Čeští dělostřelci s municí ráže 152 milimetrů. Právě tu ministerstvo obrany darovalo Ukrajině, materiál ale dosud Česko neopustil. Foto: Armáda ČR
Čeští dělostřelci s municí ráže 152 milimetrů. Právě tu ministerstvo obrany darovalo Ukrajině, materiál ale dosud Česko neopustil. Foto: Armáda ČR

Prvního únorového dne Česko a Ukrajina podepsaly smlouvu na dodávku čtyř tisíc kusů dělostřelecké munice ráže 152 milimetrů. Dar měl výrazně pomoci Kyjevu před očekávanou ruskou invazí. Jenže munice zatím neopustila Česko.

Zpravodaj agentury Reuters ráno na Twitteru napsal, že se ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obrátil na východoevropské země NATO s žádostí o pomoc s obranou.

Neuvedl podrobnosti, s největší pravděpodobností mohlo jít o žádost o dodávky vojenské techniky. České ministerstvo obrany Deníku N sdělilo, že takovou žádost nedostalo. Zelenskyj přitom na Twitteru uvedl, že oslovil země „Bukurešťské devítky“ – mezi nimi Česko je.

Ať už to je jakkoliv, Česko každopádně 1. února podepsalo s Ukrajinou smlouvu na dodávku čtyř tisíc kusů dělostřelecké munice. Jenže ta je o 24 dní později stále v tuzemsku.

„Po podpisu smlouvy mezi ČR a zástupci Ukrajiny byla munice pro ukrajinskou stranu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Armáda ČR

Ruská válka na Ukrajině

Ukrajina

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější