Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zabolí Rusko sankce z Východu? Japonské a korejské high-tech ano, Čína však „hází záchranné lano“

„Čína vám může říct: ‚Ropu nakupujeme na otevřeném trhu, a jestli to je zrovna ruská ropa, tak ať.“ Foto: leestat, Adobe Stock
„Čína vám může říct: ‚Ropu nakupujeme na otevřeném trhu, a jestli to je zrovna ruská ropa, tak ať.“ Foto: leestat, Adobe Stock

Zatímco Japonsko dnes vyhlásilo další cílené sankce, Čína už včera potvrdila zrušení všech sankcí na dovoz ruského obilí a zopakovala, že „mentalitu studené války je třeba odvrhnout“.

Ještě donedávna se v Číně ruského obilí obávali. Hrozilo, že s ním do země může přicestovat plíseň nebo jiná nepříjemná kontaminace – aspoň tak znělo oficiální vysvětlení, proč Čína nákupy obilovin z Ruska, největšího světového vývozce, omezovala jen na vybrané oblasti.

Teď se to změnilo. Čína sice vyrobí nejvíc obilí ze všech zemí světa (Rusko je ve srovnání s ní až třetí), ale ani tak svou ohromnou spotřebu sama nezasytí a loni za hranicemi nakoupila rekordní množství pšenice. Předevčírem navíc čínské ministerstvo zemědělství vydalo skrze státostranickou zpravodajskou agenturu Sin-chua prohlášení, že letošní letní sklizeň čelí „bezprecedentním výzvám a potížím“, které připsalo záplavám během loňské podzimní setby.

A včera čínská celní správa vyhlásila, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Ruská válka na Ukrajině

Východní Asie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější