Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Litujeme vaší bolesti.“ Vedení Filozofické fakulty se omluvilo studentkám za chování docenta

Vedení Filozofické fakulty a Katedry divadelní vědy se na omluvilo studentům za chování vyučujícího Petra Christova a vysvětlilo další postup. Christov se poté také omluvil na svých stránkách. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Vedení Filozofické fakulty a Katedry divadelní vědy se na omluvilo studentům za chování vyučujícího Petra Christova a vysvětlilo další postup. Christov se poté také omluvil na svých stránkách. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Téma jednání: nevhodné chování pedagoga stálo v pozvánce na veřejné setkání studentů Filozofické fakulty Univerzity Karlovy s vedením školy. Uskutečnilo se den poté, co byl z vyučování na Katedře divadelní vědy stažen dlouholetý pedagog Petr Christov kvůli svědectvím o sexuálním obtěžování a ponižování několika studentek. Zatímco pedagog jakékoliv nevhodné chování odmítá, vedení školy se staví za svědectví studentek.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Setmělá posluchárna v nejvyšším patře Filozofické fakulty se ve čtvrtek krátce po půl jedné plní studentkami a studenty.

„Je nám upřímně líto, že se někteří naši kolegové z řad studentek a studentů setkali při svém studiu s nevhodným jednáním dlouholetého pedagoga naší katedry,“ ujímá se slova vedoucí Katedry divadelní vědy Martin Pšenička.

Chování Petra Christova podle něj podle předložených svědectví přesáhlo profesní i etické meze definující poslání vysokoškolského učitele. „Odsuzujeme jej a soucítíme s kolegyněmi, které se staly jeho přímým terčem, litujeme jejich bolesti i následků, jimž musely čelit,“ tlumočí stanovisko katedry její vedoucí a děkuje „skupině odvážných studentů, kteří začali celou věc řešit“. Na katedře se tak podle něj snad otevírá prostor ke znovunastolení vzájemné důvěry.

Vedoucí Katedry divadelní vědy poděkoval studentům, kteří na problém upozornili. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Ti, kteří našli odvahu a začali obtěžování řešit, přitom sedí v řadě kousek od něj, hned vedle děkanky a proděkanek.

Jedním z nich je taky

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Sexuální násilí a obtěžování

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější