Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nebudu učit ani zkoušet ruské studenty, napsal pedagog a politik TOP 09. Po kritice vedení strany příspěvek smazal

Martin Dlouhý, vysokoškolský pedagog a zastupitel TOP 09 na Praze 3. Foto: TOP 09
Martin Dlouhý, vysokoškolský pedagog a zastupitel TOP 09 na Praze 3. Foto: TOP 09

Pedagog na Vysoké škole ekonomické a zastupitel TOP 09 v Praze 3 Martin Dlouhý v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu prohlásil, že nebude učit ruské studenty ani nebude spolupracovat s ruskými vědci. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová jeho postoj odsoudila, krátce poté Dlouhý svůj příspěvek na sociální síti stáhl.

„Nepovedu ruským studentům bakalářské či diplomové práce. Nebudu učit ruské studenty. Nebudu konzultovat ruské studenty, nebudu je zkoušet, nebudu jim opravovat testy. Nebudu dělat výzkum s ruskými vědci, nebudu hodnotit granty či působit jako recenzent pro články s ruskou účastí. Nebudu se účastnit vědeckých konferenci na území Ruska,“ napsal dnes Dlouhý ve svém facebookovém příspěvku.

Pedagog, který je zároveň zastupitelem TOP 09 na Praze 3, podle svých slov ví, že jeho postoj je v rozporu s pracovními povinnostmi.

„Vyučovat občany nepřátelského státu je pro mne v současné situaci morálně nepřijatelné. Prosím svého zaměstnavatele o pochopení a podporu. Připojte se i vy svou troškou, je nás hodně,“ dodal Dlouhý, který je profesorem na Katedře ekonometrie VŠE.

Pro jeho postoj rozhodně nemá pochopení vedení strany TOP 09, jejímž je členem. „Princip kolektivní viny neuznávám

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější