Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Vzbudili jsme ho před sedmou, z invaze byl špatný.“ Lidé z Hradu popisují, jak Zeman reagoval na ruskou agresi

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Prezident Miloš Zeman, který se dosud vyjadřoval k Rusku velmi vstřícně, v dnešním projevu ostře odsoudil invazi na Ukrajinu a vyzval k co nejtvrdším sankcím proti Putinovu režimu. Jak došlo k tomuto obratu? Deník N hovořil s několika lidmi ze Zemanova okolí – ruský útok podle nich hlavu státu překvapil. „Byl z toho špatný,“ popsal jeden z nich.

Český prezident Miloš Zeman byl po celou dobu konzistentní ve svém vstřícném postoji vůči Moskvě, protiruské sankce vždy odmítal s tím, že nejsou efektivní. Ještě minulý týden v rozhovoru pro MF Dnes mluvil o tom, že Rusové na Ukrajinu nezaútočí. Ve čtvrtek dopoledne prezident překvapil proslovem, který byl vůči Moskvě velice tvrdý. „Šílence je zapotřebí izolovat. A nebránit se vůči němu pouze slovy, ale konkrétními opatřeními,“ pronesl Zeman na adresu Putinova režimu s tím, že podporuje co nejtvrdší sankce.

Deník N mluvil se čtyřmi lidmi z Hradu a ptal se jich, jak k tomuto obratu v Zemanových postojích došlo a jak prezident na zprávy o ruské invazi reagoval.

„Vzbudili jsme ho ráno

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Ruská válka na Ukrajině

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější