Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nejtěžší možný protiúder Západu: Co by způsobilo odstřižení Ruska od bankovního systému SWIFT

Odstřižení ruských bank od platebního systému SWIFT by mělo na ruskou ekonomiku devastující účinek. Foto: ČTK
Odstřižení ruských bank od platebního systému SWIFT by mělo na ruskou ekonomiku devastující účinek. Foto: ČTK

Po celoplošné ruské invazi na Ukrajinu chystá Evropská unie se Spojenými státy razantnější ekonomická omezení. Ve hře je i vyřazení Ruska ze systému mezinárodního platebního styku SWIFT. Podobný krok se zvažoval už při ruské invazi na Krym v roce 2014. Ruský premiér Dmitrij Medveděv už v minulosti možné vypnutí SWIFT přirovnal k vyhlášení války. Jak by provedení takového kroku ze strany Západu oslabilo ruskou ekonomiku?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Evropská unie, Spojené státy a další spojenci Západu už na Rusko kvůli jeho invazi na východ Ukrajiny v tomto týdnu uvalili několik sankcí, jejichž cílem je blokování zahraničního obchodu menších ruských bank, zmrazení zahraničních účtů vybraných představitelů režimu Vladimira Putina nebo embargo na obchod se samozvanými doněckými a luhanskými republikami.

Po zahájení celoplošného ruského útoku na Ukrajinu chystá Západ na poli ekonomiky mnohem razantnější odpověď. Očekává se embargo na obchodování s velkými ruskými bankami, zákaz dovozu pokročilých západních technologií nebo znemožnění investic do ruského plynového průmyslu. Vůbec nejtvrdším zásahem ale může být vyloučení Ruska z bankovního systému SWIFT, které se v posledních hodinách často skloňuje. Vyzývají k tomu Ukrajina, pobaltské státy i čeští politici. Ve čtvrtek dopoledne k tomu ve svém projevu k situaci vyzval i prezident Miloš Zeman.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na Twitteru oznámila, že připravované sankce zamezí přístupu ruských bank na evropské finanční trhy. Detaily ovšem nepřiblížila.

Britský premiér Boris Johnson už v úterý sdělil poslancům, že jeho vláda diskutuje se Spojenými státy o možnosti Rusko ze systému SWIFT vyloučit. „Není pochyb o tom, že by to byla velmi silná zbraň (proti Rusku, pozn. red.). Obávám se však, že ji lze skutečně nasadit pouze s pomocí Spojených států. O tom právě jednáme,“ řekl Johnson.

Odstřižení od SWIFT by v zásadě znamenalo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Sankce proti Rusku

Ekonomika, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější