Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rusko je pro Česko důležité jako Belgie. Odveta za sankce by zemi příliš nezasáhla, chybějící Ukrajinci ale ano

Ukrajinci při hlasování v prezidentských volbách na konzulátu v Brně. Foto: ČTK
Ukrajinci při hlasování v prezidentských volbách na konzulátu v Brně. Foto: ČTK

České hospodářství by případná omezení na obchodování s Ruskem neměla příliš zasáhnout, protože nejde o významného obchodního partnera. Česko se ale bude muset obejít bez desítek tisíc Ukrajinců, kteří se budou muset vrátit do vlasti kvůli všeobecné mobilizaci.

Po obsazení ukrajinského Krymu Ruskem v roce 2014 následovaly sankce Evropské unie, na něž Rusové reagovali obdobným krokem. Některé tuzemské firmy, které do Ruska vyvážely, to tvrdě zasáhlo.

Jen v roce 2015 se český export do největšího státu světa oproti předešlému roku propadl ze 113 na necelých 79 miliard korun. Propad ve vzájemném obchodu se dá očekávat i s ruským útokem na Ukrajinu.

Rusko není významný partner

Ruská federace není pro českou ekonomiku obchodně příliš důležitá. Na jednu stranu je země třináctým největším vývozním trhem, na druhou je ale český export do Ruska poměrně malý. Do Německa, které je největším obchodním partnerem, loni české firmy vyvezly zboží a služby za 1,6 bilionu korun, což představuje třetinu celkového tuzemského exportu.

V případě Ruska činila hodnota vývozu jen 94 miliard korun. Byl tak podobný jako export do Belgie a na celkovém vývozu se podílel jen necelými dvěma procenty. Případné ruské sankce by sice mohly být

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Sankce proti Rusku

Česko, Ekonomika, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější