Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Putin rozšiřuje území obsazená ruskou armádou. Ze světa za ním nestojí skoro nikdo, mnohým je to ale jedno

Ruský prezident Putin podepisuje 21. 2. 2022 dokument o uznání nezávislosti tzv. DLR a LLR. Foto: Kreml, kremlin.ru
Ruský prezident Putin podepisuje 21. 2. 2022 dokument o uznání nezávislosti tzv. DLR a LLR. Foto: Kreml, kremlin.ru

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil v noci na dnešek ozbrojeným silám vpád na území východní Ukrajiny, čímž rozšiřuje oficiální ruské vojenské působení. Ještě předtím uznal nezávislost tamních samozvaných Doněcké a Luhanské lidové republiky. Je v tom však téměř sám – skoro žádné země ani světoví lídři jeho počínání nepodporují. A ti, kdo za ním stojí, mají jen malý vliv či tak činí zcela pragmaticky.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Napětí vytvářené Ruskem v posledních týdnech na hranici s Ukrajinou včera přerostlo v uznání legitimity samozvaných států tzv. Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který nařídil vstup ruských vojsk. Území se přitom nacházejí na východě suverénní Ukrajiny. Oficiální vojenskou invazí tak Rusko narušuje ukrajinskou územní celistvost.

Až do včerejška

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Bělorusko

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Vladimir Putin

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější