Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Západní sankce by Rusko tvrdě zasáhly. Mluví se o odstřihnutí ruských firem od kapitálu nebo o zákazu obchodu v dolarech

Zvažované západní sankce by silně dopadly na ruské banky a jejich klienty, kteří by se například nemohli dostat k dolarům či librám. Foto: ČTK
Zvažované západní sankce by silně dopadly na ruské banky a jejich klienty, kteří by se například nemohli dostat k dolarům či librám. Foto: ČTK

Kvůli ruské agresi vůči Ukrajině chystají západní státy proti Moskvě sankce. Oproti omezením zavedeným po ruské okupaci Krymu by měl být nynější zásah Západu v ekonomické sféře mnohem razantnější. Jisté je už například zastavení schvalování ruského ropovodu Nord Stream 2 vedoucího do Německa. Jak přesně by mohly vypadat další sankce?

Hospodářská omezení obchodování s Ruskem platí už od roku 2014, kdy Moskva zahájila okupaci Krymu a fakticky podpořila vznik separatistických území na východě Ukrajiny. Spojené státy v reakci na to zakázaly vstup na své území ruským organizátorům invaze na Ukrajinu. Členské země Evropské unie jim zmrazily konta na svém území.

Sedmadvacítka navíc přistoupila také k ekonomickým sankcím. Státy EU tak dnes do Ruska nemohou dodávat zbraně nebo různá telekomunikační či energetická zařízení. Omezení se vztahuje také na takzvané zboží dvojího užití, které lze přeměnit pro vojenské účely. Takové produkty se mohou do Ruska vyvážet jen po posouzení příslušných národních úřadů.

Brusel navíc přiškrtil obchodování pětice klíčových ruských bank. Finanční domy jako Sberbank nebo Gazprombank dnes v unii fakticky nemohou získávat kapitál. Obdobné omezení pro ně platí také ve Spojených státech.

I v případě aktuálně hrozícího útoku Ruska na Ukrajinu chystají západní státy proti Moskvě hospodářská omezení. Jejich přesná podoba je zatím neznámá. Vycházet ale můžeme z indicií prosakujících do západních médií. Evropská unie nebo Velká Británie už navíc oznámily, že konkrétní podobu zvažovaných sankcí zveřejní v řádu hodin.

Jak mohou vypadat západní sankce?

Zmrazení majetku a zákaz cestování na Západ se mohou rozšířit na další ruské představitele a firmy. V rámci EU se zatím na sankčním seznamu nachází 177 lidí a 48 organizací. Německá tisková agentura DPA v úterý odpoledne informovala o tom, že se sankční seznam Evropské unie rozšíří o stovky lidí a společností. Je mezi nimi asi 350 členů ruského parlamentu, kteří hlasovali pro ruské uznání samozvané Luhanské a Doněcké lidové republiky na východě Ukrajiny, a také banky podnikající na východní Ukrajině. Nařízení EU o volném obchodu s Ukrajinou by se již neměla vztahovat na povstalecké oblasti na východní Ukrajině, které Rusové v pondělí uznali za samostatné státy.

Vedle toho padají i jména dalších Rusů, které by mělo nově postihnout zmrazení majetku a zákaz cestování na Západ. Britský premiér Boris Johnson už v úterý odpoledne oznámil, že se sankce dotknou pěti ruských bank a tří oligarchů. Je mezi nimi i jeden z nejbohatších Rusů Gennadij Timčenko.

„Ve Velké Británii se dále hovoří o ruských byznysmenech, kteří ve Spojeném království investují, což jsou třeba

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Ekonomika, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější