Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Konec Nord Streamu 2 a tvrdé sankce. Jak Západ reaguje na ruskou agresi

Diverze na plynovodu vedoucím po dně Baltského moře zcela mění situaci i náladu v Evropě. Kdo se raduje a kdo se bojí? Foto: Framestock, Adobe Stock
Diverze na plynovodu vedoucím po dně Baltského moře zcela mění situaci i náladu v Evropě. Kdo se raduje a kdo se bojí? Foto: Framestock, Adobe Stock

Západ včetně České republiky v průběhu noci i dnešního dne postupně reaguje na vpád ruských ozbrojených sil na území východní Ukrajiny. Zatím nejsilnější reakce přišla z Německa, jehož kancléř Olaf Scholz oznámil zastavení projektu plynovodu Nord Stream 2. Přinášíme přehled, jaké kroky už západní země a Evropská unie vůči Rusku udělaly, co připravují a kde si ještě nechávají prostor pro přitvrzení.

„EU se rozhodne v průběhu dne na prvním setu sankcí. To se bude týkat i Nord Streamu 2, proto jsem pověřil Spolkovou síťovou agenturu, aby až do odvolání ukončila schvalovací proces (plynovodu, pozn. red.),“ řekl Scholz na tiskové konferenci krátce před polednem a překvapil tím řadu politiků i komentátorů.

O této možnosti se sice už řadu týdnů mluvilo, Berlín se k tomu ale dosud nijak nevyjadřoval. Nord Stream 2, kterým by měl proudit plyn z Ruska do Německa pod hladinou Baltského moře, je už dokončený a čeká pouze na certifikaci německých a posléze i unijních úřadů. Vlastní ho ruský plynový gigant Gazprom.

„Situace se dramaticky změnila a my

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Ruská válka na Ukrajině

Ukrajina

USA

Ekonomika, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější