Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Částečný součet: jak se váží nejlehčí věc na světě a kolikrát je lehčí než elektron

Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N
Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N

Co se do mých jiných článků v Deníku N nevejde, to najdete každý týden tady. Dnešní Částečný součet vám chce připomenout, že stojí za to zabývat se věcmi, jež vedle hrozící války v Evropě mohou vypadat jako nepodstatné.

Což ale není pravda: jména dnešních státníků budou časem zapomenuta, ale neutrino tu bude pořád, a máme-li chápat podstatu světa, potřebujeme znát jeho obtížně zjistitelnou hmotnost. Přírodní vědy neusilují jen o poznání; také posilují lidskou důstojnost. Připomínají nám, že jsme bytosti schopné činů, jež nás přesahují. V tomto smyslu jsou přímým opakem války. Proto – domnívám se – je právě dnes velmi vhodný den k delšímu čtení o hmotnosti neutrina. Napřed ale obvyklé maličkosti k odreagování.

Stručně o věcech, o nichž stačí stručně

  • Která země na světě je nejokrouhlejší? A jestli máte rádi slepé mapy, bude vás bavit tahle variace na Wordle. (Někdy směšně lehké, někdy k neuhodnutí.)
  • Hrabě Drákula a jeho autor Bram Stoker v politických souvislostech. (Nečekaně zajímavé.)
  • Jak to je s ještěrkami a dorůstáním jejich odhozeného ocásku?
  • Trik, pomocí nějž se kradou sdílená městská kola chráněná QR kódy. (Jako pravidelnému uživateli těchto služeb se mi otvírá kudla v kapse. Je to ale chytrá lumpárna, nepříjemně jednoduchá, a znovu připomíná, jak těžké je spolehlivě zabezpečit cokoli, co je digitální.)
  • Kolik v roce 2021 celosvětově vyneslo vydírání pomocí ransomwaru („zašifrovali jsme vám data, zaplaťte a odšifrujeme“)? 400 milionů dolarů. Jaký díl z toho získali ruští hackeři? Prý tři čtvrtiny. V podstatě to je vybírání výpalného z pohodlí home office.
  • Dopis Richarda Feynmana studentce, která uvěřila jeho učebnici a vyletěla kvůli tomu od zkoušky – protože v knize byla chyba.
  • V úterý nezapomeňte na 22. 2. 2022, napřed ve 20.22 a potom ve 22.22.

Stručně o věcech, které by si zasloužily víc

Dystopický příběh číslo jedna: policie v San Francisku použila jako důkaz proti pachatelce trestného činu její DNA odebranou před lety při vyšetřování jejího znásilnění. Přesněji řečeno, zkusila použít; státní zástupce důkaz odmítl. Vzhledem k tomu, jak běžně k dispozici jsou dnes vzorky DNA stále většího počtu lidí, stojí etická a právní

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Částečný součet

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější