Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Analýza daňových výjimek: jejich zrušení může být ve výsledku dražší, upozorňují ekonomové

Prezident Miloš Zeman ve Sněmovně prosazoval zrušení daňových výjimek. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Prezident Miloš Zeman ve Sněmovně prosazoval zrušení daňových výjimek. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Deník N získal analýzu ministerstva financí, která mapuje veškeré daňové výjimky včetně jejich finančního dopadu. Právě po jejich zrušení při schvalování státního rozpočtu opět volal prezident Miloš Zeman. Podle ekonomů jde ale o náročný proces, který se státu nemusí v některých případech vyplatit.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ministerstvo poslalo redakci v odpovědi na žádost podle zákona o svobodném přístupu k informacím tabulku s údaji za rok 2019, které se týkají daní z příjmů.

O daňových výjimkách jako o svém oblíbeném tématu mluvil minulý pátek prezident Miloš Zeman, když zavítal na jednání Poslanecké sněmovny, která se zabývala novelou zákona o státním rozpočtu pro letošní rok.

„Za každou daňovou výjimkou stojí lobbistická, někdy až mafiánská skupina, která si kdysi dávno tuto výjimku vyvzdorovala. A jestli znáte teorii o zděděných zájmech, tak brání své zděděné zájmy a nepovolí a nepovolí,“ prohlásila hlava státu ve svém projevu před zákonodárci.

Z resortem poskytnutých dat vyplývá, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Veřejné finance

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější