Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Strhující románová sága o střetu mocných starověkých říší

O válkách mezi Řeckem a Římem za dob Filipa V. Makedonského se dozvíte dost v každé učebnici starověku. Pokud ovšem hledáte napínavější zpracování tohoto období, musíte se obrátit k beletrii – konkrétně ke knihám irského spisovatele Bena Kanea. Souboje nelítostných vojevůdců v jeho podání se vyznačují historickou přesností, propracovanou psychologií postav i celou řadou akčních scén.

Píše se rok 202 před naším letopočtem. Slavný vojevůdce Hannibal Barkas v bitvě u Zamy ztratil svoji nepřemožitelnost a stanovené mírové podmínky Kartágo zcela zásadním způsobem oslabily. Římané už se vidí v roli největší velmoci, i jejich řady však prořídly. Tohoto oslabení hodlá využít Filip V. Makedonský. Do cesty se mu ovšem postaví ctižádostivý římský konzul, který se chce stát nejproslulejším vojevůdcem v historii…

Na hodiny dějepisu, během nichž se probíraly makedonské války, mnozí z nás nevzpomínají zrovna v dobrém. I když se jedná o fascinující epochu lidských dějin, její zajímavost se často ztrácí v záplavě dat a nejrůznějších čísel. Jak ale tyto události vyniknou, když se k suchým dějepisným popisům přimíchá beletrie? To zjistíte v dílech irského spisovatele Bena Kanea, který se dlouhodobě specializuje na historické romány.

I když vystudoval veterinární medicínu, zájem o dějiny a touha cestovat ho přivedly na Hedvábnou stezku a do Turkmenistánu. Poté se vydal na téměř tři roky trvající cestu kolem světa, při níž navštívil na 60 zemí a 7 kontinentů. Nejvíce ze všech ho zasáhla místa, která dodnes nesou známky někdejší římské přítomnosti. Není proto divu, že většina z jeho celosvětově úspěšných knih se týká některého z významných období římského impéria.

Mezi nejpopulárnější tituly Bena Kanea, které u nás vycházejí v nakladatelství Vyšehrad, patří románová duologie Střet impérií. Její první díl se odehrává právě během druhé makedonské války a sleduje tažení Filipa V. Makedonského, se kterým se střetne mladý konzul Flaminius prahnoucí po slávě. Ačkoli autor představuje i smyšlené postavy, vždy vychází z přesných dat a jeho vyprávění odpovídá všem známým poznatkům o tehdejší době.

Velkým plusem je i to, že kromě akčního popisu historických bitev se soustředí i na osobní a politické pohnutky jednotlivých postav. Díky perfektní psychologické drobnokresbě ukazuje dějinné události v nečekaném světle, což platí i o knize Triumf Říma. Děj druhého dílu ságy začíná na podzim roku 198 před Kristem a soustředí se na krvavé bitvy v konečné fázi druhé makedonské války. A tentokrát sleduje strastiplné osudy zkušených římských legionářů, bratrů Felixe a Antonia, i mladého makedonského falangisty Demetria.

Ben Kane se dá bez přehánění zařadit mezi nejzajímavější autory, kteří své příběhy zasazují do éry starověku. Jeho knihy jsou plné vtahujících dialogů i realistických postav. Syrová atmosféra válečných tažení a politických intrik oživuje řecko-římskou historii v přitažlivých barvách – a dává čtenářům možnost poznat minulost jako nikdy předtím.

Knihy Bena Kanea seženete u všech knihkupců nebo na www.albatrosmedia.cz.

 

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Inzerce

V tomto okamžiku nejčtenější