Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Policie dostala manuál, jak postupovat proti šibenicím a dalším projevům nenávisti. Motivy má hledat i na sítích

„Já se za to nestydím,“ řekla v lednu u Sněmovny žena, která namířila maketu zbraně na reportéry Deníku N. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
„Já se za to nestydím,“ řekla v lednu u Sněmovny žena, která namířila maketu zbraně na reportéry Deníku N. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Policie dostala od Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) manuál, jak bojovat proti nenávistným projevům například při demonstracích. Zaměřit by se měla na kontext, přímo na místě pak podle návodu může zasáhnout proti šibenicím nebo maketám zbraní.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

NSZ reaguje na vlnu agresivity a nenávisti, které se objevovaly třeba v souvislosti s projednáváním novely pandemického zákona, shromážděními před Poslaneckou sněmovnou a před domy politiků nebo při pronásledování veřejně známých lidí nebo lékařů.

Odborní žalobci vytvořili dokument, aby dali policii návod, jak postupovat a případně trestat problematické projevy. Na materiál upozornily Lidovky.cz.

Podle nejvyššího státního zástupce Igora Stříže je současná legislativa dostačující a není třeba ji měnit. Stříž má za to, že nenávistné projevy je možné velmi efektivně postihovat ve správním řízení jako přestupky. Za závažnější protiprávní jednání by měly podle něj přicházet majetkové sankce. Důležité podle Stříže je, aby policie v tak citlivé oblasti, jakou je svoboda projevu, nepřekračovala své pravomoce.

„Je zapotřebí, aby orgány veřejné moci taková jednání pečlivě identifikovaly a posoudily, zda nejsou překračovány meze ústavně garantovaného práva na svobodu slova a práva shromažďovacího, a trestaly

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější