Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Mohli jsme ČSSD zničit, ale neudělali jsme to. Zajímá je jen, o kolik jim slevíme, říkají potomci advokáta Altnera

Veronika a Patrik Altnerovi a advokát Václav Veselý. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Veronika a Patrik Altnerovi a advokát Václav Veselý. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Dědicové po právníkovi Zdeňku Altnerovi vyzvali ČSSD, aby se distancovala od dehonestujících výroků na adresu jejich otce. Veronika a Patrik Altnerovi by byli rádi, kdyby celý spor o 338 milionů po téměř dvaceti letech skončil smírem. Ze svých požadavků ale nechtějí ustoupit. V rozhovoru pro Deník N tvrdí, že kvůli věřitelům ani nemohou.

Nejvyšší soud by měl rozhodnout o vašem sporu se sociální demokracií během několika měsíců. Proč jste chtěli vystoupit na sjezdu strany, který v pátek začíná?

Veronika Altnerová: Jsem mediálně zdrženlivá, koncentruji se na věcnou stránku a chci to vyřešit korektně a bez emocí. Současně jsem považovala za potřebné některé věci členům sjezdu jako nejvyššímu orgánu strany sdělit přímo. Dosud získávali informace zprostředkovaně, z jednoho kanálu. Nemůže ničemu uškodit, pokud po 17 nebo 19 letech budou mít možnost vidět reprezentanty druhé strany, nechat si věcně a klidně vysvětlit náš postoj. Očekávala jsem, že když Česká strana sociálně demokratická má ve svém názvu demokratická, nebude mít problém slyšet hlas někoho, koho 19 let označují za svou potíž. O nás a o našem otci mluví jako o někom, kdo jim působí existenční starosti.

Pan Hamáček vás ale odmítl.

Byla jsem překvapená, že zamítnutí přišlo tak brzo. A jestli jsem to správně pochopila, rozhodl o tom jen pan předseda Hamáček. Nikdo o tom nekomunikoval ani na nějakém vyšším orgánu. A nikdo ze sociální demokracie se nezeptal mě či našeho právního zástupce, co mělo být předmětem našeho vystoupení, nezajímali se o bližší podrobnosti. Přišlo mi to jako zbrklé odmítnutí, prostě a priori nechtějí, aby se tam kdokoli z dědiců objevil. Nevím, čeho by se mohli bát. Z naší strany by zazněly argumenty, ke kterým soudy přihlížely, ale sociální demokracie a jejich právní zástupci nikoli. To je moje jediné vysvětlení, proč ta nabídka byla tak zbrkle odmítnuta.

Jakým způsobem jste kontaktovala pana Hamáčka?

Co jsme poslali do médií, jsme poslali panu Hamáčkovi na oficiální kontakty i panu profesoru Bělinovi (právní zástupce ČSSD ve sporu Miroslav Bělina – pozn. red.). Když jsem zaznamenala jeho rychlou ranní reakci, napsala jsem mu ještě e-mail, kde jsem mu sdělila, že jsem chtěla jen normálně lidsky, slušně, ve vší úctě vystoupit a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější