Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Oběti digitalizace, na něž stát úplně zapomíná

Instalaci programu do počítače u nás zvládá jen 3,1 % starobních důchodců, změnu aplikace 2,6 % z nich. Ilustrační foto: Adobe Stock
Instalaci programu do počítače u nás zvládá jen 3,1 % starobních důchodců, změnu aplikace 2,6 % z nich. Ilustrační foto: Adobe Stock

Komentář Filipa Pospíšila: Nová vláda i Evropská unie slibují, že zrychlení digitalizace přinese občanům mnoho výhod. Pokud ale nemá naopak životy mnohých poškodit, je třeba dávat pozor na to, koho toto modernizační úsilí odsouvá stranou.

Světové žebříčky digitalizace společnosti ukazují, že evropské státy zaostávají za velmocemi v této oblasti, jako jsou třeba Spojené státy, Hongkong nebo Tchaj-wan. A v evropském měřítku se Česká republika nachází mezi členskými státy pod průměrem – konkrétně na osmnáctém místě – v rozvoji digitální společnosti a ekonomiky.

Je tedy namístě, že je v programovém prohlášení nové vlády digitalizaci věnována celá kapitola a řešením této agendy byl přímo pověřen místopředseda vlády. Vládní prohlášení obsahuje rozsáhlý popis řady plánovaných opatření a cílů, které se týkají hlavně zacházení s digitálními daty ze strany státu a usnadnění komunikace mezi státem a občanem.

Digitalizaci ale tento a další vládní dokumenty pojímají především jako

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější