Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Možná jsme i my tichými svědky zvěrstev.“ Památník v Osvětimi přišel na to, jak příběh holokaustu předat nové generaci

Juliska Reveszová na své jediné známé fotografii. Foto: archivy památníku Jad vašem / Courtesy of Yad Vashem
Juliska Reveszová na své jediné známé fotografii. Foto: archivy památníku Jad vašem / Courtesy of Yad Vashem

Je to pouhá fotografie a k ní životní příběh shrnutý do několika málo znaků. I přes tuto stručnost mají příspěvky památníku v Osvětimi na sociálních sítích tisíce reakcí. Jeden z jeho pracovníků totiž našel způsob, jak tragickou historii koncentračních táborů zprostředkovat i těm, kteří by ji sami nehledali nebo by se přímo do památníku nemohli vypravit.

Julisce Reveszové bylo pouhých pět měsíců, když ji spolu s mámou Annou a starším bratrem Janosem zavřeli v létě 1944 do plynové komory v Osvětimi a zavraždili je. Po drobném děvčátku zůstala pouze fotografie, na niž spí zabalená v peřince a jež je podobná milionům snímků, kterými dětství svých potomků zaznamenávají rodiče i dnes.

Za to, že se fotografie Julisky a tragický příběh její rodiny dostaly letos v únoru k tisícům lidí, vděčíme dvěma mužům a jedné sociální síti. Jejímu otci Gyorgymu, který jako jediný přežil a údaje svých milovaných nahrál do databází obětí holokaustu. A Pawlu Sawickému, bývalému polskému novináři, který svou práci zasvětil předávání příběhů Osvětimi další generaci.

„Před dvěma lety jsem začal dávat na Twitter osvětimského památníku krátké informace o lidech, kteří se toho konkrétního dne narodili, protože je bylo možné najít přes digitální archiv,“ popisuje pro Deník N Sawicki. Kromě snadné dohledatelnosti zvolil tehdy datum narození ještě z jednoho důvodu – z uvědomění si, že narozeniny jsou něco, co lidé sdílí napříč dekádami.

Ohlas, který jednoduché příspěvky vyvolaly, byl velký. Zatímco v květnu 2019 twitterový účet osvětimského

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější