Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Práh, za kterým je násilí. Odpor proti pandemickému zákonu dostal Česko nebezpečně blízko

Demonstrace Chcípl PES proti pandemickému zákonu. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Demonstrace Chcípl PES proti pandemickému zákonu. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Komentář Jana Moláčka: Sněmovna přehlasovala Senát a schválila pandemický zákon. Doufejme, že je to naposledy, co jsme o této novele slyšeli. Na to, co jejímu schválení předcházelo, bychom ale zapomenout neměli. Debata – lze-li tak vůbec nazvat to, co se dělo – přestoupila všechny červené čáry, které musejí v civilizované společnosti platit.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Pandemický zákon měl podle svých odpůrců nastolit v Česku totalitu. Ve skutečnosti se ale naopak jim samotným podařilo do společnosti vnést závan atmosféry, která pádu do totality v historii často předcházela.

Vykreslování vládních politiků jako zrádců, vůči kterým je dovoleno vše, nepokryté zastrašování maketami zbraní a šibenic, vypjatá rétorika – to vše jsou příznaky bujení něčeho, co je třeba zastavit v samém zárodku.

Nejsilnější varovnou kontrolku by mělo rozblikat

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Názor

Vláda Petra Fialy

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější