Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Sportovec je poslední článek řetězce.“ Příběh ruské krasobruslařky vyvolal debaty nad ochranou zdraví dětí

Krasobruslařka Kamila Valijeva na olympiádě v Pekingu. Foto: ČTK / AP Photo, Bernat Armangue
Krasobruslařka Kamila Valijeva na olympiádě v Pekingu. Foto: ČTK / AP Photo, Bernat Armangue

Patnáctiletá ruská krasobruslařka Kamila Valijevová čelila během olympiády v Pekingu silnému tlaku. Kvůli pochybnostem o dopingu sledoval sportovní svět její výkony na ledě s rozporuplnými pocity. Její příběh obrátil pozornost nejen k dospělým, kteří ji obklopují, ale vyvolal také diskusi o účasti nezletilých sportovců na olympijských hrách.

Hned zkraje her v Pekingu přepsala Valijevová historii, když jako první žena předvedla na olympiádě čtverný skok – a to hned dvakrát. I díky jejímu výkonu tým Ruského olympijského výboru porazil Američany a slavil olympijské zlato.

Ruská hvězda se novinářům svěřila, že při své první sezoně mezi dospělými cítí tlak, právě ten ji prý ale někdy posouvá dopředu a pomáhá jí k lepším výkonům.

Zpráva o pozitivním dopingovém testu z konce prosince, která byla zveřejněná v průběhu her, ale situaci pro úřadující mistryni Evropy změnila a vytvořila na jejím olympijském příběhu nepřehlédnutelnou kaňku.

Sportovní arbitrážní soud Rusce nakonec s přihlédnutím k jejímu věku povolil pokračovat, aby jí nevznikla nenapravitelná škoda. Jeho rozhodnutí ale vyvolalo kritiku jak Světové antidopingové agentury (WADA), tak některých sportovkyň, které si stěžovaly na nerovný přístup.

Do soutěže žen tak Valijevová nastupovala s tím, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Olympijské hry

Rusko

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější