Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Psi, palte! Bílý lev pro generála Bílého přepsal pravidla pro vyznamenání, i díky prasynovci

Armádní generál Josef Bílý. Foto: Vojenský historický ústav
Armádní generál Josef Bílý. Foto: Vojenský historický ústav

Armádní generál Josef Bílý snese nejpřísnější měřítka vlastenectví, kterými lze poměřovat, kdo si zaslouží Řád bílého lva. Nejvyšší vyznamenání přepisuje tím, komu bylo uděleno, historicky zažitá pravidla. Pátrání v generálově minulosti navíc odkrylo i nepřesnosti, které se o jeho životě tradovaly.

Vžijte se do té role: jste střelcem německé popravčí čety v Praze. Je 28. září 1941, Češi si připomínají svatého Václava. Je ale také první den výjimečného stavu, který vyhlásil váš nový velitel, chladnokrevný génius smrti Reinhard Heydrich. Přes mířidla pušky vidíte starého českého důstojníka, který odmítl pásku přes oči. Když jste ho chtěli spoutat, odstrčil vás a pohrdavě prohlásil, ať hlavně konáte rychle. Ještě než stisknete spoušť, podívá se na vás a ruzyňskou armádní jízdárnou třeskne výkřik: „Ať žije Československá republika! Psi, palte!“

Nejednoho německého vojáka možná tehdy napadlo, že odboj, který má takové vůdce, se nedá lacino.

Podle dostupných zpráv mohl odchod armádního generála Josefa Bílého ze světa vypadat právě takto. Bílý v neděli obdržel Řád bílého lva, z rukou prezidenta Miloše Zemana jej převzal prasynovec Karel Bergl. Návrh na vyznamenání, které může otevřít debatu o dosud příliš nepřipomínaných zakladatelích Obrany národa, podala Poslanecká sněmovna.

Smrt u kolébky nejslavnějšího činu odboje

Domácí odboj dokázal zprávu o smrti generála Bílého a generála Huga Vojty, který zemřel po jeho boku, dostat do Londýna. A velitel československých zpravodajců František Moravec dostal vztek. Nacista, který vládl v jeho vlasti – tedy Heydrich – mu zabil osobní vzor, přítele i učitele. V tu chvíli Moravec začal pracovat na plánu, který se na jaře roku 1942 zhmotnil v podobě výsadkářů Kubiše a Gabčíka v kobyliské zatáčce.

Už jen tím, že jeho smrt spustila likvidaci čísla tři nacistické mašinerie, je Řád bílého lva pro generála Bílého výjimečný.

Jenže aby se tak stalo, musel být výjimečný i samotný generál, který za první republiky velel posádce v Českých Budějovicích, divizi i prestižnímu zemskému velitelství v Čechách. Na velení hlavního štábu (dnes generálního štábu, pozn. red.) se jako jednašedesátiletý kvůli svému věku necítil. Do aktivní služby se nakrátko vrátil při zářijové mobilizaci v roce 1938, kdy měl na starost přípravu poslední linie, která by kryla případný ústup československé armády na Slovensko.

Když začala okupace, stárnoucí důstojník ožil. Právě v jeho bytě v pražské Mikulandské ulici vznikla Obrana národa, největší vojenská odbojová organizace na protektorátním území. Generál vybral i její jméno. A připravil ji na velké ozbrojené povstání v naději, že brzy začne útok spojenců proti Hitlerovi. Ten nepřišel, gestapo strukturu Obrany národa rozkrylo a začalo ji ničit.

V listopadu 1940 – v době největší

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Výročí 100 let od vzniku Československa

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější