Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ani zavedení klouzavého mandátu vás nezbaví povinnosti chodit do Sněmovny, pane premiére

Andrej Babiš. Foto: ČTK
Andrej Babiš. Foto: ČTK

Analýza Petra Justa: Začátkem února předložila skupina poslanců v čele s Pirátem Jakubem Michálkem návrh novely Ústavy, která by měla zavést tzv. klouzavý mandát pro ty poslance, kteří se stanou členy vlády. Laicky řečeno: po dobu vládního angažmá by dotyčný poslanec o mandát poslance přišel a na jeho místo by nastoupil náhradník. Po tom již delší dobu volá i Andrej Babiš, který považuje čas strávený ve Sněmovně za promarněný.

Pokud by se člen vlády po svém odchodu (odstoupení, odvolání) z vlády průběhu stejného legislativního období chtěl vrátit, náhradník dočasně vykonávající mandát by se zase přesunul mezi náhradníky. V důvodové zprávě nechybí ani oblíbená zmínka o tom, že tento systém je v současnosti využíván mimo jiné i na Slovensku (stejně jako když se argumentovalo pro zavedení přímé volby prezidenta). K tomu se ale dostaneme později, nyní zůstaňme doma.

Piráti tímto návrhem oživili již několikrát vyřčenou úvahu premiéra Andreje Babiše (ANO 2011). Problém ale je, že Andrej Babiš hned ze začátku, možná nevědomky, výrazně zkomplikoval jak celou politickou diskusi na toto téma, tak patrně i možnost dotažení do úspěšného konce v podobě novely Ústavy. Babiš se totiž

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější