Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lidé šířící dezinformace o očkování mění orientaci. Nově se soustředí na rusko-ukrajinskou krizi

Směřování tuzemských dezinformátorů – od covidu-19 k dění na ukrajinsko-ruské hranici. Ilustrační foto: ruské ministerstvo obrany
Směřování tuzemských dezinformátorů – od covidu-19 k dění na ukrajinsko-ruské hranici. Ilustrační foto: ruské ministerstvo obrany

V posledních týdnech se hlavním tématem světového dění stalo ohrožení Ukrajiny Ruskem. Na to zareagovaly i dezinformační skupiny na sociálních sítích, které se dosud věnovaly především podrývání důvěry v očkování proti covidu-19 a v protiepidemická opatření. Změnu orientace potvrzuje mimo jiné i tuzemské ministerstvo vnitra.

Jedním z příkladů je manipulativní facebooková skupina „Neočkovaní CZ, SK“, která má v současné době přes 20 tisíc členů a před kterou varuje sama sociální síť. „Skupina sdílí příspěvky, které porušují zásady naší komunity,“ píše Facebook u stránky, když se k ní chce uživatel přidat.

Skupina vznikla, aby šířila obsah proti očkování proti covidu-19. Už několik dní se ale mezi příspěvky objevuje téma možné války Ruska s Ukrajinou. Skupina začala šířit manipulativní sdělení typu: „NATO začalo vyhrožovat Rusku“ nebo „Kdo je agresor: Spojené státy, nebo Rusko?“. Na konci minulého týdne se stránka přejmenovala na „Neočkovaní CZ, SK pro mír! Ne válce!“. Postupné přeorientovávání se na rusko-ukrajinskou krizi sleduje ministerstvo vnitra v rámci celé dezinformační scény.

„Z poznatků získaných prostřednictvím

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Dezinformace

Očkování

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější