Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rukojmím ultrakonzervativců. Proč jim vláda vychází vstříc, když většina společnosti je například k LGBTQ tolerantní?

V roce 2011 udělil tehdejší prezident Václav Klaus (vlevo) u příležitosti státního svátku 28. října Petru Piťhovi Medaili Za zásluhy za zásluhy o stát v oblasti vědy, výchovy a školství. Foto: ČTK
V roce 2011 udělil tehdejší prezident Václav Klaus (vlevo) u příležitosti státního svátku 28. října Petru Piťhovi Medaili Za zásluhy za zásluhy o stát v oblasti vědy, výchovy a školství. Foto: ČTK

Komentář Jiřího Pehe: Současná vládní koalice ovládla politickou scénu pod praporem „změny“. Tu měl symbolizovat mimo jiné větší respekt pro právní stát, demokratickou kulturu a též návrat k dědictví havlovské zahraniční politiky – včetně jejího důrazu na obhajobu lidských práv. Zejména návrat k Havlovu dědictví ale zatím zní trochu jako prázdný slogan ve světle opatrného koaličního našlapování okolo některých kulturně-politických témat, která tak či onak s lidskými právy úzce souvisí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) kupříkladu nedávno oznámil odložení debat o přijetí Istanbulské úmluvy o potírání násilí na ženách o rok. V koalici nepanuje na přijetí smlouvy shoda. Už jen v symbolické rovině ovšem představuje tato (zatím prý jen dočasná) rezignace na přijetí smlouvy, která patří do okruhu těch lidskoprávních, pro koalici „změny“ nemalý problém. Ta totiž pro toto přešlapování nenabízí věcné argumenty a raději v zájmu udržení koaličního smíru zůstává ve vleku ultrakonzervativní menšiny, která si na Istanbulskou úmluvu „vyšlápla“ už před několika lety a její schvalování fakticky zmrazila.

Útok zahájil už v roce 2018 katolický hodnostář a bývalý ministr školství v Klausově vládě Petr Piťha, který tvrdil, že smlouva se stane nástrojem k rozvrácení rodiny, odebírání dětí a nadvládě homosexuálů. Ač ze smlouvy nic takového nevyplývá, podpořily ho i některé špičky katolické církve. Politické strany se zalekly, smlouva byla na čas dána k ledu a nyní se ji odtamtud bojí vrátit do Sněmovny i současná vláda.

Většinové mínění versus ultrakonzervativci

Osud Istanbulské úmluvy je dobrým příkladem toho, jak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Istanbulská úmluva

LGBTQ

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější