Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pachuť déjà vu po fiasku v Hanoji. Trump drží klíč ke Kimově zámku, ale odemknout ho nedokázal

Summit v Hanoji by mohl skoncovat se "zlým kruhem nepřátelství", hlásala ještě včera média v KLDR. Dnes o summitu mlčí; místo toho vysílá reportáž o sázení stromů. Foto: Leah Millis, Reuters
Summit v Hanoji by mohl skoncovat se „zlým kruhem nepřátelství“, hlásala ještě včera média v KLDR. Dnes o summitu mlčí; místo toho vysílá reportáž o sázení stromů. Foto: Leah Millis, Reuters

Na pódiu jen jeden mikrofon namísto dvou. Prostřený, ale osamělý stůl. Kvapný odjezd namísto slavnostního podpisu. A Severokorejci v televizi sázejí stromy. Tak to v Hanoji nejspíš dopadnout nemělo.

A přece se to přesně tak odehrálo. Vrcholná schůzka Donalda Trumpa s Kim Čong-unem, druhá svého druhu, slibovala ledacos. Vágní přísliby ze Singapuru upřesní konkrétní kroky, těšili se někteří. Vykročí se k mírové smlouvě, odhadovali jiní. Zárodek diplomatických vztahů, tipovali další.

Nakonec se splnilo pouze to, na čem se shodli zřejmě všichni, kteří summit v Hanoji sledovali: americkému prezidentovi i severokorejskému vůdci pozornost kamer svědčí. Vzbudit zdání družného souladu? Žádný problém; když se umíte pěkně usmát a nebojíte se osobního kontaktu, jde to celkem snadno. Tím spíš, pokud to ještě přiživíte slovy o „velmi dobrém vztahu“, „fantastickém úspěchu“ a instinktu, který vám věští „dobrý výsledek“.

„Myslím, že tento moment sleduje celý svět. Hodně lidí na něj bude pohlížet jako na fantaskní scénu ze sci-fi filmu,“ dal Kim Čong-un k lepšímu před novináři. A mimoděk tím udeřil hřebík na hlavičku.

Předem vyjednaný plán summitu totiž zničehonic přeťal rychlý střih vpravdě filmových kvalit. Namísto slavnostního

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Summit Trump–Kim

Východní Asie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější