Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nemáte šéfa, nemáte kolegy. Rohlík vyvedl smlouvy s kurýry mimo původní firmu

Do společnosti Rohlík přišla na jaře loňského roku řada nových investorů. Foto: ČTK
Do společnosti Rohlík přišla na jaře loňského roku řada nových investorů. Foto: ČTK

Společnost provozující online supermarket Rohlík prošla v květnu loňského roku velkou organizační změnou. Z firmy Velká pecka se odštěpily některé části. Celá rozvážková flotila Rohlíku se tak dostala pod nově vytvořenou společnost Autoexpert. Včetně smluv s kurýry, aut, chladicích boxů nebo mobilních telefonů, které řidiči využívají pro kontakt se zákazníky. Společnost to v dokumentech zdůvodnila vstupem nových investorů. Podle názoru odborníků na pracovní právo ale mohlo v případě vyvedení smluv s kurýry jít i o minimalizaci případných dopadů na celou skupinu, pokud by se v ní opět prokázal nelegální způsob zaměstnávání – švarcsystém. Jeho praktikování totiž v brněnské pobočce společnosti v roce 2018 zjistil inspektorát práce. Mluvčí Rohlíku důvody přeměny organizace skupiny nechtěla komentovat.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Změna byla navenek patrná jen z dokumentů v obchodním rejstříku. Loni v květnu se ze společnosti Velká pecka, která provozuje internetový obchod s potravinami Rohlík, oddělily některé části a převedly se na tři firmy. Majetkové účasti investorů stojících za celou podnikatelskou skupinou se přesunuly do společnosti Rohlik Group, management a IT zázemí do Rohlik skillz a logistika do firmy Autoexpert. Tu Rohlík koupil v roce 2020, v poslední době se specializovala na prodej i pronájem vozů jezdících na zkapalněný zemní plyn.

Důvodem organizační změny byly podle dokumentu nové investice do firmy. „Cílem rozdělení je restrukturalizace skupiny Rohlík nezbytná zejména z důvodu vstupu nových investorů a pokračující expanze na zahraničních trzích,“ píše se v úvodu dokumentu uloženého v obchodním rejstříku.

Před změnami struktury do Rohlíku podle serveru Seznam Zprávy vstoupila řada nových investorů – od fondů finanční skupiny J&T přes miliardáře Oldřicha Šlemra po Evropskou banku pro obnovu a rozvoj.

Na Rohlík Group přešly mimo jiné i stoprocentní podíly v Kifli, Gurkerlu a Knusperu, což jsou pobočky Rohlíku v Maďarsku, Rakousku a Německu. Mluvčí Rohlíku Denisa Morgensteinová v lednu nechtěla důvody těchto kroků ani konkrétně vyvedení smluv s kurýry nijak komentovat.

„Vstup investorů do společnosti může být spojen s požadavky na novou kapitálovou strukturu ze strany původních akcionářů i ze strany nových akcionářů. Původní mohou trvat na ponechání poměru dluhu k vlastnímu jmění,“ vysvětlil Deníku N možné důvody změny z hlediska nových investic analytik portálu Capitalinked Radim Dohnal. „Mohli si na počátku vymínit, že noví akcionáři nemohou snížit jejich podíly pod nějakou úroveň. Podobné požadavky mohou mít i nově vstupující investoři. Je také – ale spíše teoreticky – možné, že nově vydělovaná firma má jiný model podnikání nebo jde působit na jiném území.“

Podle experta na obchodní a pracovní právo, advokáta Tomáše Procházky, mohou být důvody pro takové odštěpení různé. Například výhodnější daně nebo rozdílné firemní kultury v jednotlivých divizích. „Legitimním cílem samozřejmě může být i ochrana klíčového majetku podnikatelské skupiny, kdy jedna společnost vlastní klíčový majetek a jiná provádí potenciálně rizikovou činnost. V případě problémů společnosti s rizikovými činnostmi je primárně ohrožen jen její majetek, ne majetek ostatních společností,“ dodává advokát Procházka.

Samotní kurýři, kteří pro Rohlík jezdí na živnostenský list, žádné změny v praktickém fungování nezaznamenali. „Přepsali jsme tehdy jen hlavičku na faktuře, pro nás se v podstatě nic nezměnilo. Ale šly řeči, že to je kvůli švarcsystému. Už to nechtěli dál riskovat a mít to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější