Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kvůli zákeřné nemoci nezvládnou běžné činnosti, natož práci. Podle úřadů jim invalidní důchod nenáleží

Foto: Unspash
Foto: Unspash

Někteří lidé s Parkinsonovou chorobou se dozvědí hned dvě špatné zprávy najednou. První zní, že mají zákeřné onemocnění, kvůli kterému už nemohou pracovat. Druhá je, že jim úřad nepřizná navzdory lékařské zprávě invalidní důchod. Deník N přináší příběhy pacientů, kteří se náhrad domohli až po tahanicích.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Devětačtyřicetiletý Václav Stůj trpí Parkinsonovou chorobou už tři roky. Celý předchozí život pracoval jako zedník. Kvůli agresivní nemoci ale musel živnosti zanechat. Úřady mu přitom celé dva roky nechtěly uznat plný invalidní důchod. Domohl se ho až poté, co se proti rozhodnutí odvolal.

Začalo to koncem roku 2019 náhlým třasem pravé ruky, krátce poté se přidaly problémy s chůzí a obrovská únava. „Potíže se stupňovaly, cítil jsem se čím dál hůř. Nejhorší bylo, že jsem skoro půl roku chodil po různých lékařích a nikdo nepoznal, co mi je. Převezli mě sanitkou na internu v Litoměřicích, kde jsem ležel čtyři dny, ani tam nic nezjistili. Moje matka, vyučená šička, měla od začátku podezření, že to je parkinson,“ popisuje Stůj.

Diagnózu si vyslechl až na jaře následujícího roku, to už nemohl vůbec pracovat. „Bylo hned jasné, že s těmito problémy už nemůžu dělat svoji práci, která je fyzicky hodně náročná. Začal jsem mít problém udržet vůbec

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější