Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Hraniční situace, exces.“ Proč Senát odsoudil vládní koalici k dalším nocím ve Sněmovně a hrozí to i příště?

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) hájil v Senátu novelu pandemického zákona, ale marně. Foto: ČTK
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) hájil v Senátu novelu pandemického zákona, ale marně. Foto: ČTK

Senát platil až do minulého týdne za baštu vládních uskupení. Hlasování o pandemické novele ale ukázalo, že koalice může v horní komoře prohrát významnou bitvu. Byla to výjimka, nebo se kabinet musí připravit na to, že mu Senát bude ztrpčovat život, i když v něm třeba SPD nemá jediného zástupce?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Vládní neúspěch v Senátu obrátil pozornost k roli horní komory v novém politickém uspořádání. V minulém volebním období platila víceméně automaticky za baštu opozice vůči kabinetu Andreje Babiše (ANO). Jenže z opozice je vládní koalice a ta minulý týden ve čtvrtek v Senátu zjistila, že v něm nemá nic jistého.

„Těžko říct na základě tohoto jednoho případu,“ odpověděl předseda nejsilnějšího senátního klubu sdružujícího zákonodárce ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra na dotaz, zda očekává, že kabinet bude v Senátu narážet častěji.

„Tady bohužel komunikace i původní vládní návrh byly nešťastné. Myslím, že jestli si z toho vláda vezme ponaučení,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější