Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nejasnosti kolem pandemie v deseti otázkách, na něž zatím chybí uspokojivá odpověď

Jaký bude další vývoj pandemie? Máme už všechno za sebou, nebo se máme bát – a pokud ano, čeho přesně? Máme se dát očkovat teď, nebo čekat na lepší vakcínu?
Jaký bude další vývoj pandemie? Máme už všechno za sebou, nebo se máme bát – a pokud ano, čeho přesně? Máme se dát očkovat teď, nebo čekat na lepší vakcínu?

Formou seznamu otázek bez odpovědi shrnujeme, co bychom teď všichni potřebovali vědět o covidu, ale nevíme.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Jaký bude další vývoj pandemie? Máme už všechno za sebou, nebo se máme bát – a pokud ano, čeho přesně? Máme se dát očkovat teď, nebo čekat na lepší vakcínu? Pokusili jsme se dát dohromady seznam největších covidových otazníků a nejistot. Není ani zdaleka úplný, nedotkli jsme se v něm například citlivých otázek kolem očkování dětí. Dnes se držíme toho nejobecnějšího.

1. Je tohle poslední vlna?

Virus SARS-CoV-2 nezmizí ze světa ani se nestane zcela neškodným. Je ale možné, že už nebude působit epidemické vlny charakterizované exponenciální fází růstu počtu infikovaných – a tím pádem také těžce nemocných a zemřelých. Z možných budoucností našeho soužití s ním je toto ta nejnadějnější představa. Zda se naplní, záleží na dvou neznámých: na vlastnostech viru a vlastnostech populace.

2. Je omikron poslední podobou viru?

Virus bude mutovat i nadále, to je přírodní zákon. Mutace jsou zcela náhodné. Jejich úspěšnost (z pohledu viru) je dána schopností dlouhodobě se rozmnožovat. Nová mutace, která není v tomto smyslu úspěšnější než momentálně převládající, se neprosadí a zanikne. Často se říká, že evolučně úspěšný virus je ten, který dovede žít s hostitelem v kompromisní rovnováze, příliš mu neubližovat (aby si ho spíš hýčkal jako příjemnou živnou půdu, než aby se ho snažil vyhubit). Není to ale pravda, realita je mnohem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější