Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Peking není Nagano. Hokejisté přepsali dějiny: loučí se dosud nejhorším výsledkem

Český tým na olympiádě v Pekingu neuspěl a s turnajem se loučí už v osmifinále. Foto: ČTK / AP Photo / Matt Slocum
Český tým na olympiádě v Pekingu neuspěl a s turnajem se loučí už v osmifinále. Foto: ČTK / AP Photo / Matt Slocum

Čeští hokejisté poprvé v historii nepostoupili do olympijského čtvrtfinále, a zaznamenali tak vůbec nejhorší výsledek na velkém turnaji. Rozhodla o tom dnešní osmifinálová prohra se Švýcary 2:4. Reakce na neúspěch bude hlavním tématem výkonného výboru hokejového svazu.

Češi vstoupili do zápasu lépe a stejně jako v předchozím utkání se Švýcarskem v základní skupině se ujali vedení – tentokrát zásluhou trefy obránce Lukáše Kloka. Od té doby ale byli úspěšnější Švýcaři, před koncem první třetiny z přesilovky nejprve vyrovnal Ambühl a za dalších 13 vteřin poslal soupeře do vedení Mottet.

Z bleskového obratu se čeští hokejisté nevzpamatovali, ve druhé třetině navíc využil další přesilovku Malgin. Jeho gól se nakonec ukázal jako vítězný, čtvrtá branka z hokejky Diaze už postup Švýcarů do čtvrtfinále jen zpečetila. Nic na tom nezměnila ani korekce skóre českého kapitána Romana Červenky, který těsně před koncem snížil na 2:4.

Češi své soupeře sice výrazně přestříleli (33:18), ale na postup mezi nejlepších osm to nestačilo. Zatímco Švýcaři ze tří českých vyloučení potrestali dvě, český tým z přesilovky skóroval jen jednou, a to až čtyři minuty před koncem zápasu za takřka rozhodnutého stavu.

„Jsme hrozně zklamaní, tenhle tým měl

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hokej

Olympijské hry

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější