Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Americký deník: Tragédie v Parklandu čtyři roky poté. Jak žije město, kde mladík postřílel spolužáky

Jména studentů a učitelů u jednoho z památníků nedaleko školy Marjory Stoneman Douglasové, kde je postřílel bývalý spolužák. Foto: Jana Ciglerová, Deník N
Jména studentů a učitelů u jednoho z památníků nedaleko školy Marjory Stoneman Douglasové, kde je postřílel bývalý spolužák. Foto: Jana Ciglerová, Deník N

O hromadných střelbách v amerických školách se tu a tam doslechneme i v Česku. Dramatické události, při níž zpravidla frustrovaný student postřílí spolužáky či učitele, se věnuje několik dnů pozornost ve zpravodajství, politici pronesou rázná prohlášení a pak vše zase utichne.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Televizní štáby sbalí své přenosové vozy a k místu neštěstí se vrátí během pohřbu obětí, při procesu se střelcem či v den výročí. Už se z toho za ty roky stal obvyklý scénář, kde se mění jen geografické souřadnice.

V těch městech a čtvrtích ale ani po odchodu kamer nekončí nic. Hluboká, palčivá bolest na místě i v lidech zarytě zůstává ještě roky poté. Vím to, protože v jednom takovém žiju.

Schválně se podívejte na americkou mapu a zjistěte si, kolik

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Americký deník

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější