Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Co přimělo polského premiéra podepsat dohodu o Turówu, víme. Proč ji ale s takovým spěchem a tajnůstkářsky stvrdil i Fiala?

V polovině ledna demonstrovala skupina občanů z Česka, Polska a Německa v polské Bogatyni za ukončení provozu polského dolu Turów u hranice s Českem. Polský a český premiér se ale dohodli jinak. Foto: ČTK
V polovině ledna demonstrovala skupina občanů z Česka, Polska a Německa v polské Bogatyni za ukončení provozu polského dolu Turów u hranice s Českem. Polský a český premiér se ale dohodli jinak. Foto: ČTK

Komentář Petra Janyšky: Česko-polskou dohodu o dolu Turów podepsali před týdnem premiéři obou zemí zničehonic. Raz dva, šup šup. Že to bylo v zájmu Polska a především premiéra Mateusze Morawieckého, je nabíledni, jak si ukážeme v textu. Jestli tento spěch byl i v českém zájmu, je naopak diskutabilní. Co nebo kdo přesvědčil premiéra Fialu, aby Morawieckému kývl na rychlost a na termín, který se hodil polskému premiérovi, jemuž teklo do bot? To jsme se zatím nedozvěděli.

Znění dohody se s Polskem vyjednávalo téměř do poslední minuty, podle ministryně Anny Hubáčkové se text upravoval ještě večer před podpisem. To vysvětluje, proč ho vláda držela v utajovaném režimu. A její členové (minimálně za některé strany) jej údajně dostali na poslední chvíli, neměli prakticky možnost konzultovat ho se svými experty, a odhlasovali tak v kalupu a pod tlakem něco, o čem měli jen vágní představu.

Ukončit spor se sousedním státem je vždycky dobře. V zahraničních vztazích není nic hloupějšího než mít konflikt se sousedem. Z hlediska české diplomacie tento podpis znamená uvolnění vztahů s Polskem, které arogance varšavské vlády v souvislosti s dolem v posledních letech zmrazila, a možnost začít pracovat na mnoha zablokovaných tématech: přeshraničním dluhu nebo skutečnosti, že se vlády obou zemí nesešly minimálně dva roky.

Co tak tlačilo polského premiéra, že chtěl děj se co děj dohodu podepsat do 3. února? Byla to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Názor

Polsko

Turów

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější